Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 140 din 1200

În ce ordine vor circula autovehiculele prin intersecția prezentată, dacă semafoarele nu funcționează?

A tramvaiul 1, tramvaiul 2, autoturismul;
B autoturismul, tramvaiul 1, tramvaiul 2;
C tramvaiul 1, autoturismul, tramvaiul 2.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Semafoarele nu funcționează și trebuie să respectăm semnificația indicatoarelor de reglementare de prioritate. Atenție! Intersecția este tot o intersecție dirijată, deoarece atunci când semafoarele nu funcționează se va respecta semnificația indicatoarelor de reglementare de prioritate, devenind astfel o intersecție cu circulație dirijată prin indicatoare.

Având în vedere că intersecția este cu circulație dirijată, iar tramvaiele beneficiază de „prioritate specială” pentru vehiculele care circulă pe șine doar în intersecțiile cu circulație nedirijată, tramvaiele nu beneficiază de „prioritate specială” în această situație.

Tramvaiul 2 întâlnește indicatorul „Cedează trecerea” și trebuie să acorde prioritate tramvaiului 1 și autoturismului. Tramvaiul 1 și autoturismul au prioritate deoarece întâlnesc indicatorul „Drum cu prioritate” însă tramvaiul 1, schimbând direcția de mers către dreapta, trebuie să îi acorde prioritate de trecere autoturismului, care continuă să se deplaseze pe direcția înainte. Prin urmare, ordinea de trecere este următoarea: autoturismul, urmat de tramvaiul 1, iar ultimul prin această intersecție va trece tramvaiul 2.

Răspunsul corect este: B

Răspunsul C era corect pe baza legislației rutiere vechi, de aceea unele persoane au rămas cu ideea că tramvaiul 1 are prioritate față de autoturism în această situație. Însă pe baza legislației rutiere actuală varianta B de răspuns este cea corectă, aceasta fiind varianta corectă și la examenul oficial. Vezi articolele de lege de mai jos.

Recomandări:
Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare
Prioritatea de trecere acordată prin lege - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (legislație 2024)

În legislația rutieră veche (REGULAMENT din 23 ianuarie 2003) (Act ABROGAT de către HG 1391 04/10/2006 în 2006) era specificat astfel:

§ 7. Intersectii şi obligaţia de a ceda trecerea​

Articolul 166 (articol AGBOGAT odată cu abrogarea ăntregului act de către HG 1391 04/10/2006)

(1) Cand doua vehicule se apropie simultan de o intersectie, venind de pe drumuri publice pe care nu sunt instalate indicatoare de prioritate, vehiculele care vin dinspre dreapta au prioritate de trecere. 
(2) Are prioritate si vehiculul care circula pe un drum public pe care este instalat indicatorul cu semnificatia "Drum cu prioritate" ori "Prioritate fata de circulatia din sens invers" sau care se apropie de o intersectie unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Intersectie cu un drum fara prioritate". 
(3) Au prioritate de trecere autovehiculele prevazute la art. 32 alin. (1) lit. a) si b) din ordonanta de urgenta, precum si tramvaiele in miscare, cu respectarea celorlalte dispozitii din prezentul regulament
(4) Cand doua vehicule urmeaza sa se intalneasca intr-o intersectie dirijata prin indicatoare, venind de pe doua drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeasi semnificatie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.

În legislația rutieră actuală (REGULAMENT din 4 octombrie 2006) (Act aprobat de către HG 1391 04/10/2006 în 2006), este specificat astfel:

OUG* - Articolul 59

(1) În intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectuează virajul spre stânga sau când semnalizarea rutieră din acea zonă stabileşte o altă regulă de circulaţie. 
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta. 
(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.
[...]

Regulament** - Articolul 129 

(1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificaţia: "Drum cu prioritate", "Intersecţie cu un drum fără prioritate" sau "Prioritate faţă de circulaţia din sens invers" are prioritate de trecere. 
(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.

* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

51 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.