Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 233 din 1200

Folosirea incorectă, pe timp de noapte, a luminilor de drum la întâlnirea cu alt autovehicul care circulă din sens opus, se sancționează cu:

A suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, dacă această contravenție a fost săvârșită în mod repetat;
B anularea permisului de conducere;
C amendă și puncte de penalizare.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Se poate suspenda exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, pe o perioadă de 30 de zile, în cazul în care se acumulează cel puțin 15 puncte de penalizare. Pentru a acumula cel puțin 15 puncte de penalizare este nevoie să fiți sancționat de 8 ori pentru această contravenție. Dar în varianta A nu se specifică nici perioada de suspendare, nici numărul de repetări ale acestei sancțiuni. Prin urmare varianta A nu poate fi corectă.


Pentru varianta  B 

Anularea permisului de conducere nu se aplică pentru această contravenție.


Pentru varianta  C 

Când circulați pe timpul nopții, la apropierea de un alt vehicul care circulă din sens opus (vine din sens opus spre vehiculul pe care îl conduceți), sunteți obligat ca de la distanța de cel puțin 200 de metri să folosiți luminile de întâlnire, concomitent cu reducerea vitezei.

În cazul în care în acel moment circulați cu luminile de drum (faza lungă) în funcțiune, trebuie să le schimbați cu luminile de întâlnire (faza scurtă), pentru a nu-i deranja pe cei din față, concomitent cu reducerea vitezei de deplasare.

Nerespectarea acestei obligații, circulând cu faza de drum, se sancționează cu amendă contravențională prevăzută în clasa I de sancțiuni și cu aplicarea a două puncte de penalizare.


Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă
Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă
Contravenții din clasa I - Lecție Audio-Video --> Introducere în sancțiunile contravenționale; Contravenții clasa I; Aplicare 2 puncte de penalizare

Articole de referință (legislație 2024)

Regulament** - Articolul 114

[...]
(2) Pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier se apropie de un autovehicul care circulă în față să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanță de cel puțin 100 m.
[...]

OUG* - Articolul 99

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:
[...]
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).
[...]

OUG* - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:
1. folosirea incorectă a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul şi tractor agricol sau forestier care circulă din sens opus;
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

18 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.