Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1192)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 229 din 1192

Folosirea incorectă, pe timp de noapte, a luminilor de drum la întâlnirea cu alt autovehicul care circulă din sens opus, se sancţionează cu:

A suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, dacă această contravenţie a fost săvârşită în mod repetat;
B anularea permisului de conducere;
C amendă şi puncte de penalizare.

Explicație video (actualizată 2023)

Explicație (actualizată 2023)

Când circulați pe timpul nopții, la apropierea de un alt vehicul care circulă din sens opus, sunteți obligat ca de la distanța de cel puțin 200 metri să folosiți luminile de întâlnire, adică faza scurtă. Deci, la apropierea de un alt vehicul care circulă din sens opus, aveți obligația să schimbați luminile de drum (faza lungă) cu luminile de întâlnire (faza scurtă). Nerespectarea acestei obligații, circulând cu faza de drum, se sancționează cu amendă contravențională prevazuta în clasa întâi și cu aplicarea a două puncte de penalizare.

Se poate suspenda exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, pe o perioadă de 30 de zile, în cazul în care se acumulează cel puțin 15 puncte de penalizare într-un interval de mai puțin de 6 luni. Pentru a acumula cel puțin 15 puncte de penalizare este nevoie să fiți sancționat de 8 ori pentru această contravenție. Dar în varianta A nu se specifică nici perioada de suspendare, nici numărul de repetări ale acestei sancțiuni. Prin urmare varianta A nu poate fi corectă.

Anularea permisului de conducere nu se aplică pentru această contravenție.

Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 1-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 1

Articole de referință (legislație 2023)

OUG - Articolul 99

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).

OUG - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
1. folosirea incorectă a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul şi tractor agricol sau forestier care circulă din sens opus;

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

24 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.