Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 401 din 1200

Conducătorul de vehicul are obligația de a ceda trecerea la schimbarea direcției de mers spre stânga, în timp ce semnalul verde este în funcțiune?

A nu, deoarece semnalul verde îi conferă prioritate de trecere;
B nu, cu excepția cazului în care, din sens opus, se apropie un mijloc de transport public;
C da, atât vehiculelor care circulă din sens opus, cât și pietonilor care traversează strada pe care acesta urmează să intre, pe sensul său de mers.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Atunci când virați către stânga într-o intersecție la semnalul de culoare verde al semaforului care vi se adresează, aveți obligația să acordați prioritate de trecere vehiculelor care circulă din sens opus, deoarece acestea întâlnesc, ca și dvs., semnalul de culoare verde al semaforului, situație în care se aplică regula priorității de dreapta și trebuie să le acordați prioritate de trecere deoarece în timpul virajului spre stânga acestea vin din partea dreaptă a dvs.. De asemenea, aveți obligația de a acorda prioritate de trecere și pietonilor care traversează regulamentar strada pe care doriți să intrați, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers.

Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Obligația de a acorda prioritate de trecere pietonilor - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Trecerea pentru pietoni și obligațiile pietonilor
Regula priorității de dreapta, cazurile în care se aplică și exemple concrete - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 59

[...]
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta.
(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.
[...]

Regulament** - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
[...]
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

13 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.