Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 62 din 1200

Cum procedați dacă vă aflați la volanul autoturismului?

A acordați prioritate tramvaiului;
B acordați prioritate autobuzului;
C acordați prioritate ambelor vehicule, fiind din serviciul de transport public de persoane.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

În această situație vă aflați la volanul autoturismului roșu și intenționați să virați către stânga în această intersecție, dirijată prin indicatoare de reglementare de prioritate. Dumneavoastră și autobuzul circulați pe drumul cu prioritate, tramvaiul fiind obligat să vă acorde prioritate de trecere deoarece vine de pe un drum fără prioritate, întâlnind indicatorul “Cedează trecerea”. Însă dumneavoastră virând către stânga, trebuie să îi acordați autobuzului prioritate de trecere, deoarece schimbând direcția de mers către stânga pierdeți prioritatea față de acesta.

Deci în această situație trebuie să îi acordați prioritate autobuzului, iar ordinea de trecere este următoarea: autobuzul, după care autoturismul roșu iar ultimul prin această intersecție va trece tramvaiul.

Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Explicația completă a indicatorului --> Cedează trecerea
Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare
Prioritatea de trecere acordată prin lege - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 59

[...]
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta.
(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.
[...]

Regulament** - Articolul 129

(1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificaţia: "Drum cu prioritate", "Intersecţie cu un drum fără prioritate" sau "Prioritate faţă de circulaţia din sens invers" are prioritate de trecere.
(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţievehiculul care vine din dreapta are prioritate.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

26 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.