În situația dată autoturismul semnalizează intenția de a se pune în mișcare și este obligat să acorde prioritate tuturor vehiculelor care circulă pe drumul public. Chiar dacă autovehiculul din imagine a semnalizat corect manevra, nu înseamnă că se poate pune în mișcare, acesta nu are prioritate față de cei care circulă deja pe drumul public. Marcajul de separare a sensurilor de circulație este un marcaj discontinuu, care vă permite trecerea peste acesta, implicit permite și efectuarea depășirii. La efectuarea manevrei de depășire aveți obligația să vă asigurați că cei din fața și spatele dvs. nu au semnalizat intenția unei manevre similare, dar autovehiculul nu efectuează o manevră similară depășirii, el întenționează să se pună în mișcare de pe loc. Prin urmare, în această situație este vizibilitate buna și vă este permis să efectuați depășirea, cu asigurare și semnalizare corespunzătoare.
Răspunsul corect este: C
Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
f) când se pune în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;
(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;
b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;
d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
(2) Se recomandă ca la depăşirea unei biciclete distanţa laterală să fie de minimum 1,5 m.
Conducătorul de vehicul care urmează să fie depăşit este obligat:
a) să nu mărească viteza de deplasare;
b) să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.
Lasă un comentariu