Atunci când unul dintre faruri nu funcționează, pe timpul zilei ne este permis să circulăm cu autovehicul / tractor agricol sau forestier, dar ca să putem circula și pe timp de noapte trebuie să asigurăm funcționarea pe partea stânga, în față o lumină de întâlnire și în spate una de poziție. Dacă nu se specifică care dintre faruri nu funcționează sau dacă situația se petrece pe timp de zi sau de noapte, varianta A nu este corectă.
Legislația rutieră nu prevede interzicerea circulației în cazul în care acesta are parbrizul fisurat. Dar trebuie să ținem cont că la Inspecția Tehnică Periodică (ITP) autovehicul / tractor agricol sau forestier ce are parbrizul fisurat poate să pice testul.
Conducătorilor de autovehicule / tractoare agricole sau forestiere le este interzis să circule cu acestea dacă, în mers sau în staționare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legal admisă. Această faptă constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a doua de sancțiuni și cu reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare.
Răspunsul corect este: C
Regulament** - Articolul 114
[...]
(4) Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere ori remorcile cu deficiențe la sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă nu pot fi conduse sau remorcate fără a avea în funcțiune pe partea stânga, în față o lumină de întâlnire și în spate una de poziție.
[...]
RNTR 1 *** - Anexa nr. 2
Prevederi privind efectuarea ITP - clasele a II-a și a III-a autovehicule, tractoare, precum și remorcile acestora
[...]
D. Deficiențe privind parbrizul și alte geamuri
1. Deficiențe parbriz autoturisme și autovehicule cu MTMA până la 3.500 kg inclusiv
Deteriorări permise:
a) în zona de acțiune a ștergătoarelor de parbriz este permisă o singură deteriorare sau decolorare a cărei dimensiune poate fi încadrată într-un cerc imaginar cu diametrul de cel mult 10 mm.
b) în afara zonei de acțiune a ștergătoarelor de parbriz:
- – o singură fisură neramificată indiferent de lungimea acesteia;
- – zgârieturi indiferent de lungime ce nu sunt mai late de 5 mm;
- – o deteriorare sau decolorare a cărei dimensiune poate fi încadrată într-un cerc imaginar cu diametrul de cel mult 40 mm;
- – patru deteriorări sau decolorări separate ale căror dimensiuni pot fi încadrate în patru cercuri imaginare cu diametre de cel mult 10 mm.
c) Abrogată.
2. Deficiențe autovehicule cu MTMA peste 3.500 kg
Deteriorări permise:
a) în zona de acțiune a ștergătoarelor de parbriz este permisă o singură deteriorare sau decolorare a cărei dimensiune poate fi încadrată într-un cerc imaginar cu diametrul de cel mult 30 mm.
b) în afara zonei de acțiune a ștergătoarelor de parbriz:
- – o singură fisură neramificată indiferent de lungimea acesteia;
- – zgârieturi indiferent de lungime ce nu sunt mai late de 8 mm;
- – o deteriorare sau decolorare a cărei dimensiune poate fi încadrată într-un cerc imaginar cu diametrul de cel mult 100 mm;
- – trei deteriorări sau decolorări separate ale căror dimensiuni pot fi încadrate în trei cercuri imaginare cu diametre de cel mult 30 mm.
c) Abrogată;
Prin deteriorări se înțeleg și bulele de aer ce pot să apară între straturile parbrizului.
[...]
Regulament* - Articolul 148
Se interzice conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai:
[...]
16. să conducă un vehicul care emană noxe peste limita legală admisă ori al cărui zgomot în mers sau staționare depășește pragul fonic prevăzut de lege ori care are montat pe sistemul de evacuare a gazelor dispozitive neomologate;
[...]
OUG* - Articolul 100
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
[...]
7. conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care, în mers sau staționare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legal admisă;
[...]
OUG* - Articolul 112
(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:
[...]
j) motorul emite noxe poluante peste limitele legal admise;
[...]
(2) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), h^1), k), o), p), r), s) la reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, polițistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, iar în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t), u), v), x) și y) o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile.
[...]
* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
*** RNTR1 = ORDONANȚA nr. 81 din 24 august 2000 privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România actualizată.
Lasă un comentariu