Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 383 din 1200

Circulaţi într-o coloană şi respectaţi distanţa faţă de vehiculul din faţă. Ce trebuie să faceţi în plus?

A să aprindeţi lanterna de ceaţă din spate;
B să observaţi prin geamul lateral al vehiculului marginea din dreapta a părţii carosabile;
C să rămâneţi la limita propriei benzi şi să vă asiguraţi câmpul de vizibilitate.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Luminile de ceață se vor folosi, împreună cu luminile de întâlnire, doar pe timp de ceață densă iar în situația din întrebare nu se specifică dacă este sau nu ceață. Prin urmare, este interzis să aprindeţi lanterna de ceaţă din spate, pentru nerespectarea acestei reguli se va aplica amendă contravențională și puncte de penalizare.


Pentru varianta  B 

Observarea marginii din dreapta a părţii carosabile se face și se reglează prin parbriz, nu prin geamul lateral al vehiculului.


Pentru varianta  C 

În timpul deplasării, vehiculele trebuie să pastreze o distanță suficientă față de marginea din dreapta a drumului, față de vehiculele pe lângă care circulă, în același sens sau în sens opus și față de vehiculul din față.

În cazul în care vehiculele circulă într-o coloană, conducătorul de vehicul trebuie pe lângă aceste măsuri să rămână pe propria bandă și să își asigure câmpul de vizibilitate.


Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu Deplasarea vehiculelor pe drumul public --> Codul Rutier - Deplasarea vehiculelor pe drumul public
Găsiți aici lecție video cu sistemul de iluminare și semnalizare --> Codul Rutier - Sistemul de iluminare și semnalizare

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
c) luminile de întâlnire şi cele de ceaţă pe timp de ceaţă densă;

OUG - Articolul 100

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).

OUG - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
8. folosirea luminilor de ceaţă în alte condiţii decât pe timp de ceaţă;


Pentru varianta  B 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 47

Conducătorii vehiculelor care circulă din sensuri opuse trebuie să păstreze între vehicule o distanţă laterală suficientă şi să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a benzii de circulaţie respective.

OUG - Articolul 51

Conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligaţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru evitarea coliziunii.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

19 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.