Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria C (C, C1)

% din tot PASUL 3 (0 din 524)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria C (C, C1)
Întrebarea 236 din 524

Sunteți obligat să folosiți luminile de întâlnire în timpul zilei:

A pe toate categoriile de drumuri publice;
B numai pe pe drumurile județene, comunale și locale;
C numai pe autostrăzi, drumuri expres și naționale europene.

Explicație (actualizată 2024)

Conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire (faza scurtă) sau luminile pentru circulația diurnă „DRL”, atunci când circulă pe drumurile publice. Această obligație se va respecta indiferent de categoria drumului public pe care se circulă.

Atragem atenția că această regulă este valabilă doar pe timpul zilei, nu și pe timpul nopții. Pentru a înțelege mai bine această regulă dăm următorul exemplu:

Un conducător de autocamion care circulă pe timpul zilei, în condiții normale, are obligația de a pune în funcțiune fie luminile de întâlnire (adică faza scurtă), fie luminile pentru circulația diurnă (DRL), după cum consideră acesta, ori poate chiar să le folosească pe ambele în același timp. Însă dacă acesta circulă pe timpul nopții, indiferent dacă drumul este sau nu iluminat, opțiunea de a alege să pună în funcțiune luminile pentru circulația diurnă (DRL) în locul luminilor de întâlnire (faza scurtă) NU mai este valabilă și este obligat să folosească luminile de întâlnire (faza scurtă) sau luminile de drum (faza lungă), în funcție de gradul de iluminare al drumului public pe care circulă.

Mai multe informații despre obligația de a circula și pe timpul zilei cu luminile de întâlnire sau cu luminile pentru circulația diurnă în funcțiune găsiți aici - Obligația de a folosi luminile de întâlnire (faza scrută) sau luminile DRL pe timp de zi.

Răspunsul corect este: A


Recomandări:
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă
Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă

Articole de referință (legislație 2024)

Regulament** - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[...]
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localități, cât și în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
[...]

OUG* - Articolul 44

[...]
(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 16-06-2023)
(3) Conducătorii motocicletelor și mopedelor sunt obligați să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice.
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

14 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.