Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria C (C, C1)

% din tot PASUL 3 (0 din 524)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria C (C, C1)
Întrebarea 496 din 524

Ce măsuri trebuie să ia conducătorul de autocamion care constată că un autoturism s-a răsturnat în afara drumului și există persoane accidentate?

A oprește, anunță poliția și, dacă este cazul, transportă răniții la cea mai apropiată unitate sanitară;
B nu are nicio obligație;
C ajută la repunerea autovehiculului pe roți.

Explicație (actualizată 2024)

Conducătorul de vehicul care constată că un autoturism s-a răsturnat în afara drumului și există persoane accidentate, trebuie să oprească, să anunțe poliția la numărul unic de urgență 112 și, dacă este cazul, transportă răniții la cea mai apropiată unitate sanitară.

Transportarea victimelor la spital se face, în mod normal, cu o ambulanță special dotată în acest sens, cu sau fără medic, în funcție de starea victimei, dar cel mai des ambulanța este însoțită de un medic.

Însă, în lipsa altor mijloace de transport, în cazul în care starea victimei permite, transportarea victimei la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistență medicală necesară poate fi făcută de către conducătorul unui vehicul care observă respectivul eveniment, ori chiar de către conducătorul unui vehicul implicat în respectivul accident, cu vehiculul care a provocat accidentul, acesta având obligația să declare datele personale de identitate și numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, și să se înapoieze imediat la locul accidentului, caz în care părăsirea locului accidentului NU CONSTITUIE INFRACȚIUNE.

Răspunsul corect este: A


Recomandări:
Obligații și interdicții în caz de accident - Lecție Audio-Video --> Obligații și interdicții în caz de accident
Curs de prim ajutor --> Curs de prim ajutor
Infracțiuni în legătură cu părăsirea locului accidentului ori modificarea urmelor - Lecție Audio-Video --> Infracțiuni privind circulația pe drumurile publice; Diferența dintre infracțiuni și contravenții

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 77

[...]
(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
[...]

Codul penal*** - Articolul 338

(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
[...]
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
[...]
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
*** Codul Penal = CODUL PENAL din 17 iulie 2009 actualizat (LEGEA nr. 286/2009)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.