Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria C (C, C1)

% din tot PASUL 3 (0 din 524)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria C (C, C1)
Întrebarea 50 din 524

Prin comportament agresiv al conducătorului auto pe drumurile publice se înțelege efectuarea uneia dintre următoarele manevre:

A Conducerea vehiculului sub limita legală de viteză;
B Folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga în mod nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa, să elibereze banda de circulație;
C Conducătorul mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Conducerea unui vehicul cu o viteză care este mai mică decât limită maximă de viteză admisă nu este considerată a fi comportament agresiv.


Pentru variantele  B  și  C 

Este interzisă adoptarea unui comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice. Folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație, precum și conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți sunt considerate a fi comportament agresiv, fiind interzisă efectuarea acestor manevre pe drumurile publice.

Adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice se sancționează contravențional, astfel:

  • dacă prin adoptarea unui comportament agresiv s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (însemnând un accident rutier fără victime), se aplică amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile;
  • dacă prin adoptarea unui comportament agresiv NU s-a produs un accident de circulație, se aplică amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Răspunsul corect este: B și C


Recomandări:
Conducerea agresivă - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru variantele  B  și  C 

OUG* - Articolul 54^1

(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
[...]
e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.