Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria C (C, C1)

% din tot PASUL 3 (0 din 518)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria C (C, C1)
Întrebarea 108 din 518

Ce categorii de vehicule au obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire?

A autovehiculele care tractează alte vehicule sau care transportă produse periculoase;
B numai autovehiculele care se deplasează cu viteză mare;
C numai autovehiculele pentru transport public de persoane.

Explicație (actualizată 2023)

Conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească luminile de întâlnire (faza scurtă) sau luminile pentru circulația diurnă „DRL” și în timpul zilei, atunci când circulă pe drumurile publice. Această obligație se va respecta indiferent de categoria drumului public pe care se circulă.

Autovehiculele care tractează alte vehicule, chiar și cele care tractează o remorcă sau o semiremorcă, și cele care transportă mărfuri ori produse periculoase, au obligația de a circula cu luminile de întâlnire în funcțiune, chiar și pe timpul zilei.

Trebuie reținut că dacă autovehiculul circulă în regim normal de circulație, pe timpul zilei, are opțiunea de a circula având în funcțiune ori luminile de întâlnire (faza scurtă) ori luminile pentru circulația diurnă „DRL”, sau chiar ambele în același timp. Însă dacă acesta tractează alte vehicule sau transportă produse periculoase, nu mai are opțiunea da a circula având în funcțiune luminile pentru circulația diurnă „DRL” în schimbul luminilor de întâlnire (faza scurtă), acesta având obligația da a circula având în funcțiune luminile de întâlnire (faza scurtă), chiar dacă are sau nu în funcțiune luminile pentru circulația diurnă „DRL”.

Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu sistemul de iluminare și semnalizare --> Codul Rutier - Sistemul de iluminare și semnalizare

Articole de referință (legislație 2023)

Regulament - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
d) luminile de întâlnire ale autovehiculelor care însoţesc coloane militare sau cortegii, transporta grupuri organizate de persoane şi cele care tractează alte vehicule sau care transporta mărfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;

OUG - Articolul 44

(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 16-06-2023)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

10 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.