Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)

% din tot PASUL 3 (0 din 475)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)
Întrebarea 50 din 475

Ce categorii de vehicule au obligația de a folosi luminile de întâlnire pe timp de zi?

A motocicletele și mopedele;
B autovehiculele care însoțesc coloane militare sau transportă grupuri de persoane;
C autovehiculele care tractează alte vehicule sau care transportă produse periculoase.

Explicație (actualizată 2024)

Folosirea luminilor de întâlnire pe timpul zilei este obligatorie pentru:

  • autovehiculele care însoțesc coloane militare sau cortegii ori transportă grupuri organizate de persoane;
  • autovehiculele care tractează alte vehicule sau care transportă mărfuri ori produse periculoase;
  • vehiculele care circulă prin tunel;
  • conducătorii motocicletelor și mopedelor, pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice;
  • autovehiculele și tractoarele agricole sau forestiere care circulă pe toate categoriile de drumuri publice. În acest caz, în locul luminilor de întâlnire se pot folosi luminile pentru circulația diurnă (DRL).

Deși legislația rutieră a fost actualizată iar în acest moment este obligatoriu ca la circulația pe toate categoriile de drum public să se circule având în funcțiune luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă DRL, răspunsul la această întrebare rămâne în continuare corect și conform cu legislația.

Pentru a înțelege mai bine această regulă dăm următorul exemplu: Un conducător de autovehicul circulă pe timpul zilei, în condiții normale, caz în care are obligația de a pune în funcțiune fie luminile de întâlnire (adică faza scurtă), fie luminile pentru circulația diurnă (DRL), după cum consideră acesta, ori poate chiar să le folosească pe ambele în același timp. Însă dacă acesta însoțește o coloană militară sau un cortegiu, opțiunea de a alege să pună în funcțiune luminile pentru circulația diurnă (DRL) în locul luminilor de întâlnire (faza scurtă) NU mai este valabilă pentru că legislația rutieră prevede că în acest caz este obligatoriu să se folosească luminile de întâlnire (faza scurtă), fără a mai lăsa opțiunea de a se folosi luminile pentru circulația diurnă (DRL) în schimbul luminilor de întâlnire.

Răspunsul corect este: A, B și C


Recomandări:
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă
Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 44

[...]
(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 16-06-2023)
(3) Conducătorii motocicletelor şi mopedelor sunt obligaţi să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice.
[...]

Regulament** - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[...]
d) luminile de întâlnire ale autovehiculelor care însoțesc coloane militare sau cortegii, transporta grupuri organizate de persoane și cele care tractează alte vehicule sau care transporta mărfuri ori produse periculoase, în timpul zilei;
[...]

(7) Când circulă prin tunel conducătorul de vehicul este obligat să folosească luminile de întâlnire.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.