Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)

% din tot PASUL 3 (0 din 475)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)
Întrebarea 309 din 475

Ce măsuri ia conducătorul de autobuz, angajat într-un accident cu avarii ușoare?

A așteaptă sosirea polițistului din zonă;
B scoate autobuzul în afara părții carosabile și anunță în termen de 24 de ore poliția;
C anunță poliția, fără a schimba poziția autobuzului.

Explicație (actualizată 2024)

Conducătorul de vehicul (inclusiv cel de autobuz) implicat într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale (fără victime), este obligat să scoată imediat vehiculul în afara parții carosabile ori, dacă starea vehiculului nu permite acest lucru, să îl deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-i prezența și să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

La această obligativitate de a vă prezenta la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului sunt prevăzute următoarele excepții:

  • conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii;
  • conducătorul de vehicul care deține o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulație a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Obligații și interdicții în caz de accident - Lecție Audio-Video --> Obligații și interdicții în caz de accident
Infracțiuni în legătură cu părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia - Lecție Audio-Video --> Infracțiuni privind circulația pe drumurile publice; Diferența dintre infracțiuni și contravenții

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 79

(1) Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părții carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezența;
b) să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligațiile prevăzute la alin. (1) lit. b)*):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii;
b) conducătorul de vehicul care deține o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulație a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.