Este interzisă adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice. Manevra de deplasare succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens, precum și manevra prin care se realizează intenționat un derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia sunt considerate a fi comportament agresiv, fiind interzisă efectuarea acestor manevre pe drumurile publice.
Adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice se sancționează contravențional, astfel:
Deși manevra de depășire se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depășit, prin excepție, vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenția și s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depășește prin partea dreaptă. Prin urmare, manevra de la varianta B de răspuns este permisă și nu este considerată a fi comportament agresiv.
Răspunsul corect este: A și C
OUG* - Articolul 54^1
(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
[...]
h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
[...]
OUG* - Articolul 45
[...]
(5) Depășirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depășit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenția și s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depășește prin partea dreapta.
[...]
* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
Lasă un comentariu