Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)

% din tot PASUL 3 (0 din 481)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)
Întrebarea 145 din 481

Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul:

A a manevrei de mers cu spatele în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
B a manevrei de mers înapoi pe o distanță mai mare de 50 de metri;
C a manevrei de întoarcere a vehiculului prin folosirea frânei de ajutor.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru variantele  A  și  C 

Este interzisă adoptarea unui comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice. Manevra de mers cu spatele în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia, precum și manevra de întoarcere a vehiculului prin folosirea frânei de ajutor sunt considerate a fi comportament agresiv, fiind interzisă efectuarea acestor manevre pe drumurile publice.

Adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice se sancționează contravențional, astfel:

  • dacă prin adoptarea unui comportament agresiv s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (însemnând un accident rutier fără victime), se aplică amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile;
  • dacă prin adoptarea unui comportament agresiv NU s-a produs un accident de circulație, se aplică amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Pentru varianta  B 

Conducătorului de vehicul îi este interzis să efectueze manevra de mers înapoi pe o distanță mai mare de 50 de metri. Nerespectarea acestei interziceri NU este considerată a fi comportament agresiv dar se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni și cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.


Răspunsul corect este: A și C


Recomandări:
Conducerea agresivă - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă
Manevra de mers înapoi - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Întoarcerea și mersul înapoi

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru variantele  A  și  C 

OUG* - Articolul 54^1

(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
[...]
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
[...]
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
[...]

OUG* - Articolul 100

[...]
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
[...]
i) adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

OUG* - Articolul 101

[...]
(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
[...]
h) adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.

OUG* - Articolul 111

(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
[...]
c) la săvârșirea uneia dintre contravențiile prevăzute la art. 100 alin. (3)art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) și (4) și în situația prevăzută la art. 115 alin. (1);
[...]
(5) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. e) și g), la art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3), la art. 102 alin. (3) lit. b), e) și f) din prezenta ordonanță de urgență, precum și la art. 334 alin. (1) și (3) din Codul penal, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile.
[...]


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 128

(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:
[...]
b) pe o distanță mai mare de 50 m;
[...]

OUG* - Articolul 99

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:
[...]
(2) Amenda contravențională prevăzută la alin. (1) se aplică și conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârșește o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).
[...]

OUG* - Articolul 108

(1) Săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:
[...]
6. nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers;
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.