Materialele disponibile pe Școala Rutieră (texte, imagini, animații 3D, videoclipuri, fișiere audio) sunt protejate de legislația privind drepturile de autor și sunt puse la dispoziția utilizatorilor pentru învățare și pregătire personală.
Distribuirea acestora către alte persoane, pentru studiu, sau partajarea în scop educațional personal sunt permise. Totuși, utilizarea acestor materiale în alte scopuri, precum publicarea pe alte platforme, reproducerea totală sau parțială, modificarea în scopul pierderii urmei operei originale, utilizarea comercială și altele asemenea, fără acordul scris al autorilor, este interzisă și atrage răspundere legală.
Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați pentru obținerea permisiunii.
În cazul constatării unei încălcări, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri legale pentru protejarea proprietății intelectuale (acțiuni în instanță, cereri de despăgubire și/sau alte măsuri judiciare).
Oprirea voluntară a vehiculelor este interzisă și în locurile în care manevra de depășire este interzisă. De exemplu, la întâlnirea indicatorului „Depășirea autovehiculelor, cu excepția motocicletelor fără ataș, interzisă”, fiind interzisă manevra de depășire, se interzice și manevra de oprire. În aceste locuri în care se interzice manevra de depășire, este binevenită interzicerea de a opri, având în vedere că dacă oprim o să îl obligam pe cel care circulă în spatele nostru să depășească, deși el nu are voie să efectueze această manevră în acel loc.
În zona de acțiune a indicatorului „Staționarea interzisă” se interzice staționarea, nu se interzice și oprirea. Trebuie știut că diferența dintre oprire și staționare constă în perioada de timp pe care este imobilizat vehiculul. O imobilizare a vehiculului de până la 5 minute se numește oprire, iar dacă durează mai mult de 5 minute, se numește staționare. Prin urmare, daca imobilizarea vehiculului este de pana la 5 minute, se numește oprire și este permisă în locurile în care este interzisă staționarea.
În dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumului public se interzice doar staționarea, oprirea fiind permisă. Trebuie știut că diferența dintre oprire și staționare constă în perioada de timp pe care este imobilizat vehiculul. O imobilizare a vehiculului de până la 5 minute se numește oprire, iar dacă durează mai mult de 5 minute, se numește staționare. Prin urmare, daca imobilizarea vehiculului este de pana la 5 minute, se numește oprire și este permisă în locurile în care este interzisă staționarea.
Răspunsul corect este: A
Regulament** - Articolul 142
Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
[...]
p) în locurile unde este interzisă depăşirea.
OUG* - Articolul 63
(1) Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staționare.
[...]
Regulament** - Articolul 143
Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor:
[...]
b) în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia "Staţionarea interzisă" şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
[...]
d) în dreptul cailor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
[...]
* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)
Lasă un comentariu