Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria Tr

% din tot PASUL 3 (0 din 789)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria Tr
Întrebarea 114 din 789

Cum procedați în situația dată:

A acordați prioritate de trecere autocamionului;
B reduceți viteza și să semnalizați luminos;
C vă continuați drumul.

Explicație (actualizată 2024)

În situația dată, întâlniți un obstacol imobil pe sensul opus de circulație, vă puteți continua drumul fără a acorda prioritate vehiculelor care circulă din sens opus, deoarece obstacolul se află pe sensul opus de circulație iar drumul pe care circulați nu este în pantă.

În situația în care drumul pe care circulați ar fi fost în pantă, aveați obligația să acordați prioritate vehiculelor care urcă dacă pe sensul acestora de deplasare se află un obstacol imobil.

Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Prioritatea de trecere acordată prin lege - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege
Manevra de depășire și locurile în care este interzisă depășirea - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Depășirea

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
[...]
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
[...]

Regulament** - Articolul 132

Conducătorul vehiculului al cărui mers înainte este obturat de un obstacol sau de prezența altor participanți la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, este obligat să reducă viteza și, la nevoie, să oprească pentru a permite trecerea vehiculelor care circulă din sens opus.

Regulament** - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
[...]
e) când circulă în panta faţă de cel care urca, dacă pe sensul de mers al celui care urca se află un obstacol imobil. În această situaţie manevra nu este considerată depăşire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.