Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria Tr

% din tot PASUL 3 (0 din 801)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria Tr
Întrebarea 368 din 801

Ce obligații vă revin atunci când conduceți un vehicul pe timpul nopții și vă apropiați de un vehicul care circulă în fața dvs.?

A să reduceți viteza și să circulați cu atenție sporită;
B să nu vă angajați în depășirea acestuia;
C să folosiți luminile de întâlnire de la o distanță de cel puțin 100 m.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Trebuie să reținem că reducerea vitezei de deplasare este obligatorie la apropierea de un alt vehicul care circulă din sens opus (vine din sens opus spre vehiculul pe care îl conduceți), începând de la cel puțin 200 metri de acesta. În aceste situații, pe lângă reducerea vitezei, trebuie să folosiți și luminile de întâlnire. Pentru mai multe detalii consultați explicația de la varianta C răspuns.


Pentru varianta  B 

Depășirea unui alt vehicul care circulă în fața dvs. nu vă este interzisă atunci când circulați pe timpul nopții.


Pentru varianta  C 

Când circulați pe timpul nopții, indiferent dacă drumul este sau nu iluminat, la apropierea de un alt autovehicul care circulă în fața dvs., mai exact care se deplasează în aceeași direcție cu dvs., pe același sens de mers, sunteți obligat ca de la distanța de cel puțin 100 de metri față de acesta să folosiți luminile de întâlnire.
În cazul în care în acel moment circulați cu luminile de drum (faza lungă) în funcțiune, trebuie să le schimbați cu luminile de întâlnire (faza scurtă), pentru a nu-i deranja pe cei din față.
În cazul în care în acel moment circulați având în funcțiune, în schimbul luminilor de întâlnire, luminile pentru circulația diurnă (DRL), trebuie să aprindeți luminile de întâlnire (faza scurtă).
​Scopul acestei obligații este de a oferi o vizibilitate mai bună conducătorului și pentru a fi mai bine observat de către ceilalți participanți la trafic.

Trebuie să facem diferența între următoarele două situații pe care le întâlnim în întrebările din chestionare dar și în traficul de zi cu zi:

  • pe timp de noapte, când un alt vehicul circulă din sens opusvenind spre noi, o să folosim luminile de întâlnire de la cel puțin 200 de metri față de acesta, concomitent cu reducerea vitezei;
  • pe timp de noapte, când un alt autovehicul circulă în fața noastrăpe același sens de mers ca și noi, o să folosim luminile de întâlnire de la cel puțin 100 de metri față de acesta, fără a mai fi obligatorie și reducerea vitezei.

Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă
Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 114

[...]
(2) Pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier se apropie de un autovehicul care circulă în față să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanță de cel puțin 100 m.


Pentru varianta  B 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  C 

Regulament** - Articolul 114

[...]
(2) Pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier se apropie de un autovehicul care circulă în față să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanță de cel puțin 100 m.


** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.