Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)

% din tot PASUL 3 (0 din 410)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)
Întrebarea 60 din 410

Care dintre conducătorii de vehicule, ce se apropie simultan de o intersecție, are prioritate de trecere, în situația în care unul întâlnește indicatorul „Oprire”, iar celălalt indicatorul „Cedează trecerea”?

A conducătorul care întâlnește indicatorul „Cedează trecerea“;
B conducătorul care circulă din dreapta;
C conducătorul care întâlnește indicatorul „Oprire“.

Explicație (actualizată 2024)

Într-o intersecție dirijată prin indicatoare de reglementare de prioritate vor să pătrundă simultan doi conducători de vehicule, unul întâlnind indicatorul „Oprire” iar celălalt indicatorul „Cedează trecerea”, iar traiectoriile acestora prin intersecție se intersectează. Aceste indicatoare au același grad de prioritate, mai exact ambele fiind de pierdere de prioritate.

Între cei doi conducători s-a creat o situație de egalitate, ambii conducători venind de pe drumuri pe care se găsesc instalate indicatoare de pierdere de prioritate. Între aceștia se va aplica regula priorității de dreapta, caz în care vehiculul care vine din partea dreaptă are prioritate.

Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Explicațiile complete ale indicatoarelor --> Cedează trecerea și Oprire
Regula priorității de dreapta, cazurile în care se aplică și exemple concrete - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege
Comportamentul conducătorului de vehicul la indicatoarele Cedează trecerea și Oprire - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 59

[...]
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta.
(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.
[...]

Regulament** - Articolul 129

(1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificaţia: "Drum cu prioritate", "Intersecţie cu un drum fără prioritate" sau "Prioritate faţă de circulaţia din sens invers" are prioritate de trecere.
(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţievehiculul care vine din dreapta are prioritate.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.