Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)

% din tot PASUL 3 (0 din 410)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)
Întrebarea 91 din 410

În ce situaţie se reţine permisul de conducere?

A pentru neefectuarea examenului medical;
B pentru încălcarea semnificaţiei luminii de culoare galbenă a semaforului;
C pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Nu se reţine permisul de conducere pentru neefectuarea examenului medical.


Pentru varianta  B 

Nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni. Pentru această faptă nu se suspendă dreptul de a conduce, caz în care nu se aplică nici măsura de reținere a permisului de conducere.


Pentru varianta  C 

Depășirea vitezei maxime admise este interzisă. În funcție de valoarea vitezei cu care s-a depășit limita maximă de viteză se vor aplica diferite sancțiuni.

De exemplu dacă se circulă pe un sector de drum pe care viteza maximă admisă este de 50 km/h și depășește această limită maximă admisă cu o viteză cuprinsă între 10 și 50 de km/h (viteza cu care se circulă fiind între 60 și 100 de km/h) se va sancționa cu amendă contravențională și puncte de penalizare.

Dar dacă se depășește această limită maximă admisă cu mai mult de 50 de km/h (viteza cu care se circulă fiind între peste 100 de km/h), se va sancționa cu amendă contravențională și se aplică măsura de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.


Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu diferența dintre infracțiune și contravenție --> Codul Rutier -  Infracțiuni și Contravenții
Găsiți aici lecție video cu Contravenții - introducere --> Codul Rutier - Contravenții - introducere
Găsiți aici lecție video cu alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) --> Codul Rutier - Alte sancțiuni

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

OUG - Articolul 95

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  B 

OUG - Articolul 99

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:
15. nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului;


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 111

(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reține în următoarele cazuri:
c) la săvârșirea uneia dintre contravențiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) și (4) și în situația prevăzută la art. 115 alin. (1);

OUG - Articolul 102

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
e) depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 6 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. d).

OUG - Articolul 108

d) 6 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:
3. depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic;

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.