Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)

% din tot PASUL 3 (0 din 410)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)
Întrebarea 11 din 410

Se aplică puncte de penalizare pentru:

A nerespectarea semnificației indicatorului „Oprire”, instalat la trecerea la nivel cu o cale ferată;
B depășirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
C depășirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Nerespectarea semnificației indicatorului „Oprire” instalat la trecerea la nivel cu calea ferată curentă constituie contravenție și se sancționează cu amenda contravențională prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea unui număr de 6 puncte de penalizare.


Pentru variantele  B  și  C 

Depășirea limitei maxime de viteză este interzisă, iar sancțiunile aplicate variază în funcție de valoarea cu care aceasta a fost depășită.

De exemplu, dacă se circulă pe un sector de drum pe care viteza maximă admisă este de 50 km/h și se depășește această limită maximă admisă cu o viteză cuprinsă între 10 și 50 de km/h (viteza cu care se circulă fiind cuprinsă între 60 și 100 de km/h) se va sancționa cu amendă contravențională și puncte de penalizare, în funcție de valoarea vitezei cu care s-a depășit viteza maximă admisă.

Depășirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise constituie contravenție și se sancționează cu amenda contravențională prevăzută în clasa I de sancțiuni și cu aplicarea unui număr de două puncte de penalizare.

Depășirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise constituie contravenție și se sancționează cu amenda contravențională prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea unui număr de 4 puncte de penalizare.

Iar dacă se depășește această limită maximă admisă cu o viteză cuprinsă între 50 și 70 de km/h (viteza cu care se circulă fiind între 100 și 120 de km/h), se va sancționa cu amendă contravențională și cu aplicarea măsurii de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Însă dacă se depășește această limită maximă admisă cu mai mult de 70 de km/h (viteza cu care se circulă fiind peste 120 de km/h), se va sancționa cu amendă contravențională și cu aplicarea măsurii de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.


Răspunsul corect este: A, B și C


Recomandări:
Aplicarea punctelor de penalizare și a altor sancțiuni și măsuri tehnico-administrative - Lecție Audio-Video --> Alte sancțiuni contravenționale și măsuri tehnico-administrative
Aplicare 2 puncte de penalizare și contravenții din clasa I - Lecție Audio-Video --> Introducere în sancțiunile contravenționale; Contravenții clasa I; Aplicare 2 puncte de penalizare
Aplicare 3 puncte de penalizare și contravenții din clasa a II-a - Lecție Audio-Video --> Contravenții clasa a II-a; Suspendare permis 30 de zile; Aplicare 3 puncte de penalizare
Aplicare 4 puncte de penalizare și contravenții din clasa a III-a - Lecție Audio-Video --> Contravenții clasa a III-a; Suspendare permis 60 de zile; Aplicare 4 puncte de penalizare
Aplicare 6 puncte de penalizare și contravenții din clasa a IV-a - Lecție Audio-Video --> Contravenții clasa a IV-a; Suspendare permis 90 sau 120 de zile; Aplicare 6 puncte de penalizare

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

OUG* - Articolul 102

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
[...]
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 6 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. d).
[...]

OUG* - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
[...]
d) 6 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:
[...]
8. nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere; Trecere la nivel cu o cale ferată dubla, fără bariere sau Oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată;
[...]


Pentru varianta  B 

OUG* - Articolul 101

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
[...]
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 4 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. c).
[...]

OUG* - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
[...]
c) 4 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:
[...]
3. depasirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic;
[...]


Pentru varianta  C 

OUG* - Articolul 99

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:
[...]
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).
[...]

OUG* - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:
[...]
4. depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic;
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

3 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.