Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 273 din 1200

Cum vă comportați dacă intenționați să părăsiți autostrada în acest loc?

A frânați și ieșiți cu o viteză orientativă de 130 km/h;
B semnalizați și vă angajați pe banda de ieșire;
C măriți viteza, pentru a nu stânjeni vehiculele care circulă din spate.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Atunci când doriți să părăsiți autostrada, trebuie să semnalizați din timp manevra și să vă angajați pe banda de decelerare, după care reduceți viteza de deplasare. Banda de decelerare, cunoscută și sub denumirea de bandă de ieșire, este concepută special pentru a permite reducerea vitezei de deplasare fără a perturba fluxul de trafic de pe autostradă.

Dorim să subliniem că în cazul în care încadrarea pe banda de decelerare nu s-a făcut din timp, este posibil să se ajungă în dreptul marcajului cu linie continuă care desparte prima bandă a autostrăzi de banda de decelerare, caz în care nu se mai poate face regulamentar trecerea pe banda de decelerare.

În imaginea acestei întrebări nu se poate observa dacă autovehiculul se află în dreptul marcajului cu linie discontinuă ori în dreptul marcajului cu linie continuă. Însă presupunem că acesta se află în dreptul marcajului linie discontinuă, caz în care singura variantă de răspuns care poate fi corectă este varianta B. Celelalte două variante de răspuns nu pot fi corecte indiferent dacă autovehiculul se află în dreptul marcajului cu linie discontinuă ori în dreptul marcajului cu linie continuă.

Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Circulația pe autostradă și pe drumul expres - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Autostrada și drumul expres
Reducerea vitezei și limitele maxime de viteză - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Viteza de deplasare

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 6

[...]
8. banda de urgență - subdiviziunea longitudinală suplimentară, situată la extremitatea din partea dreapta a autostrăzii, în sensul de circulație, destinată exclusiv staționării autovehiculelor în cazuri justificate, precum și circulației autovehiculelor cu regim prioritar care se deplasează la intervenții sau în misiuni cu caracter de urgență;
[...]

Regulament** - Articolul 169

(1) Conducătorii de autovehicule care intra pe autostrăzi folosind banda de intrare (de accelerare) trebuie să cedeze trecerea autovehiculelor care circulă pe prima bandă a autostrăzilor şi să nu stânjenească în niciun fel circulaţia acestora.
(2) Conducătorii de autovehicule care urmează să părăsească autostrada sunt obligați să semnalizeze din timp și să se angajeze pe banda de ieșire (de decelerare).

Regulament** - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, în următoarele situații:
[...]
i) la schimbarea direcției de mers prin viraje;
[...]


** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

13 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.