Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1183)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 682 din 1183

În care dintre situații pot fi retrase plăcuțele cu numărul de înmatriculare ale unui autovehicul / tractor agricol sau forestier?

A atunci când plăcuţele cu numărul de înmatriculare nu sunt conforme cu standardele în vigoare;
B atunci când certificatul de înmatriculare este pierdut;
C atunci când conducătorul autovehiculului nu poate prezenta cartea de identitate şi carnetul de conducere.

Explicație video (actualizată 2022)

Explicație (actualizată 2022)

Pentru varianta  A 

Atunci când plăcuțele cu numerele de înmatriculare sau de înregistrare nu sunt conforme cu standardul, se reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare și se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Odată cu reținerea acestuia, polițistul rutier retrage și plăcuțele cu numerele de înmatriculare sau de înregistrare.


Pentru varianta  B 

Atunci când certificatul de înmatriculare este pierdut, aveți obligația să declarați autorității emitente pierderea acestuia, în cel mult 48 de ore de la constatare. Dacă nu se respectă această obligație se va aplica amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, dar nu se vor retrage plăcuţele cu numărul de înmatriculare ale vehiculului.


Pentru varianta  C 

Când conducătorul autovehiculului nu poate prezenta cartea de identitate şi carnetul de conducere va fi sancționat cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni și cu aplicarea unui numar de 4 puncte de penalizare și poșibil să fiți dus la cea mai apropiată unitate de poliţie pentru stabilirea identităţii, dar nu se vor retrage plăcuţele cu numărul de înmatriculare ale vehiculului.


Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu Reținerea certificatului de înmatriculare --> Codul Rutier - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare
Găsiți aici lecție videocu obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule --> Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 2-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 2
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 3-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 3

Articole de referință (legislație 2022)

Pentru varianta  A 

OUG - Articolul 112

(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
o) plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare nu sunt conforme cu standardul ori au aplicate dispozitive de iluminare, altele decât cele omologate;

(2) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), h^1), k), o), p), r), s) la reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, polițistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, iar în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t), u), v), x) și y) o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile.

(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), o), p), r) şi s), odată cu reţinerea certificatului de înmatriculare poliţistul rutier retrage şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare.


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 27

(1) Proprietarul de autovehicul sau remorcă, cu domiciliul, sediul ori reşedinţă în România, este obligat:
a) să declare autorităţii emitente pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de înmatriculare, în cel mult 48 de ore de la constatare;

OUG - Articolul 101

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
4. neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 101

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 4 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. c).

OUG - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
c) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
2. refuzul înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului;

OUG - Articolul 35

(2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

Regulament - Articolul 184

(1) În situația în care conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, oprit în trafic pentru încălcarea unei norme rutiere, nu are asupra să niciun act de identitate și nici permisul de conducere, polițistul rutier trebuie să îl conducă la cea mai apropiată unitate de poliție pentru stabilirea identității acestuia și pentru verificarea în evidenta a situației permisului de conducere, atunci când nu există posibilitatea realizării acestor verificări pe loc.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

7 Comentarii Lasă un comentariu


Vanessa Deac
Vanessa Deac 30.11.2021 10:15
Exista alte intrebari pe lângă cele din mediul de învățare care ar putea sa cada la examen ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.11.2021 15:53

Toate intrebarile pe care le poti avea la examenul oficial le gasesti in mediul de invatare.

 Irina
Irina 28.12.2020 15:08
Am realizat o programare pe drpciv acum mult timp si am incercat sa o anulez de 2 ori asa cum m au indrumat in primul mail de confirmare, insa de cate ori am incercat sa o anulez cei de la drpci imi trimiteau confirmari ca inca sunt programata la data respectiva. Asta in seamna ca programarea este inca valida?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.12.2020 17:28

Am facut o programare pe care doresc să o anulez, din motivul "x".

 

Intrați pe contul de e-mail pe cate l-ați folosit pentru programare și identificați mesajul de confirmarea programării, în conținutul acestui mesaj există un link de ANULARE a programării. Accesați link-ul pentru anulare. După anularea programării puteți să reluați procedura de programare pentru o altă dată disponibilă Estera Tanasoiu
Estera Tanasoiu 12.09.2020 09:51
Atunci cand "placutele cu numarul de inmatriculare sunt deteriorate", care este metoda care se aplica? Am nevoie de un raspuns concis, m.am incurcat putin in contraventii.

Bejan
Bejan 23.05.2017 13:04
Multumesc Școala Rutieră!!! Am promovat sala cu 26/26!!! Sunteti cei mai buni!!!!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 23.05.2017 19:52
Cu placere, felicitari!

Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓