Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 953 din 1200

Ce obligații are conducătorul unui vehicul atunci când dorește să intre sau să iasă dintr-un rând de vehicule staționate?

A să se asigure că distanța dintre vehicule este suficientă pentru parcarea vehiculului;
B să semnalizeze și să se asigure că poate executa manevra;
C să nu execute manevra în zona de acțiune a indicatorului „Staționarea interzisă“.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu specifică o distanță minimă ce trebuie respectată între vehiculele staționate și nici nu impune, în mod expres, obligația de a vă asigura că distanța dintre vehicule este suficientă pentru parcarea vehiculului pe care îl conduceți.


Pentru varianta  B 

Atunci când doriți să efectuați o manevră de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, aveți obligația de a semnaliza din timp manevra, de a acorda prioritate de trecere tuturor vehiculelor care circulă pe drumul public, indiferent de direcția acestora de deplasare, precum și obligația de a vă asigura că puteți efectua manevra fără a perturba circulația sau fără a pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.


Pentru varianta  C 

În cazul în care intenționați să opriți vehiculul, intrând într-un rând de vehicule staționate, nu este necesar să vă preocupe existența indicatorului „Staționarea interzisă”, deoarece este permisă oprirea la întâlnirea acestui indicator, oprirea fiind imobilizarea voluntară a unui vehicul pe o durată de cel mult 5 minute.


Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Reguli referitoare la efectuarea manevrelor - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Manevre plus Depășirea
Prioritatea de trecere acordată prin lege - lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[...]
g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.
[...]

OUG* - Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

Regulament** - Articolul 116

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.
[...]

Regulament** - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
[...]
f) când se pune în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;
[...]


Pentru varianta  C 

OUG* - Articolul 63

(1) Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staționare.
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

53 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.