Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1192)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 53 din 1192

În care dintre următoarele situaţii este interzisă oprirea?

A pe sectoarele de drum neiluminate;
B la o distanţă mai mică de 5 m faţă de spatele unui tramvai;
C pe drumurile naţionale europene.

Explicație video (actualizată 2023)

Explicație (actualizată 2023)

Pentru varianta  A 

Pe sectoarele de drum neiluminate NU se interzice oprirea, mai ales ca nu se specifică daca situația este pe timp de zi sau de noapte. Dar trebuie să ținem cont că atunci când staționam pe partea carosabila a unui drum neiluminat, pe timp de noapte, avem obligația de a folosi luminile de poziție sau de staționare.


Pentru varianta  B 

Legislația rutieră nu interzice oprirea la o distanță mai mică de 5 m faţă de spatele unui tramvai oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni, nu există un articol în legislație care să specifice acest lucru. Dar trebuie sa ținem minte că oprirea este interzisa în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea. Legislația specifică și faptul că atunci când întâlniți un tramvai oprit într-o stație fără refugiu pentru pietoni, sunteți obligat să opriți în spatele tramvaiului, și vă puteți relua deplasarea numai după ce ușile tramvaiului au fost închise și v-ați asigurat că nu puneți în pericol siguranța pietonilor angajați în traversarea drumului public.


Pentru varianta  C 

Regulamentul rutier interzice oprirea voluntară a vehiculelor pe partea carosabilă a drumurilor Naționale Europene (E), a nu se confunda cu drumurile nationale simple, neeuropene.


Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu situațiile de oprire interzisă --> Codul Rutier - Oprirea interzisă

Articole de referință (legislație 2023)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 142

Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
g) în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;

Regulament - Articolul 107

(4) În cazul în care tramvaiul este oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni, vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să îşi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public.


Pentru varianta  C 

Regulament - Articolul 142

Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
m) pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

31 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.