Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1192)  -  
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 210 din 1192

Sunteţi obligat să reduceţi viteza până la limita legală la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, dar semnalizate prin indicatoare şi marcaje, dacă:

A drumul are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar intenţionează să se angajeze în traversare;
B drumul are cel puţin două benzi pe sens;
C trecerile sunt localizate în dreptul staţiilor de tramvai.

Explicație video (actualizată 2023)

Explicație (actualizată 2023)

La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are o singură bandă de circulație pentru fiecare sens, se procedează după cum urmează:

  • atunci când nu sunt pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni, veți circula cu atenție sporita fără a avea obligația de a reduce viteza de deplasare;
  • atunci când se află pietoni în imediata apropiere a trecerii pentru pietoni, aveți obligația de a reduce viteza de deplasare la 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afara acestora, pentru a putea opri în condiții de siguranță în cazul în care pietonii se vor angaja în traversare;
  • atunci când aceștia se angajează în traversarea drumului, pe lângă obligația de a reduce viteza de deplasare la 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afara acestora, aveți și obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers.

Trebuie știut că legislația rutieră impune obligația de a reduce viteza de deplasare la 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afara acestora dacă trecerea pentru pietoni nesemaforizată, semnalizată prin indicatoare și marcaje, se afla pe un drum cu o singură bandă de circulație pentru fiecare sens, iar pietonii se află în imediata apropiere a trecerii pentru pietoni. Dacă drumul are două sau mai multe benzi de circulație pentru fiecare sens, fie că pietonii se află sau nu în imediata apropiere a trecerii pentru pietoni, aceasta obligație de a reduce viteza de deplasare la 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afara acestora nu se mai aplică, însă rămâne obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers.

Trebuie știut și că legislația rutieră NU impune obligația de a reduce viteza de deplasare dacă trecerea pentru pietoni este una semaforizată, chiar dacă se află sau nu într-o intersecție. În acest caz se va acorda prioritate de trecere pietonului care traversează drumul public la culoarea verde a semaforului destinat pietonului.

Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu Trecerea pentru pietoni --> Codul Rutier - Trecerea pentru pietoni

Articole de referință (legislație 2023)

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:
h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediată apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;

Regulament - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

76 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.