Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1183)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 981 din 1183

La o intersecție semaforizată, semnalul verde se schimbă în galben. Conducătorul unui vehicul, fiind foarte aproape de semafor, oprește brusc și este lovit din spate de conducătorul care îl urma. Care dintre cei doi conducători a greșit?

A conducătorul primului vehicul, care a oprit brusc;
B conducătorul vehiculului din spate, care nu a păstrat distanța de siguranță în mers;
C ambii conducãtori.

Explicație video (actualizată 2022)

Explicație (actualizată 2022)

În situația în care semaforul își schimbă culoarea din verde în galben, conducătorul vehiculului din față oprește brusc iar conducătorul vehiculului din spate îl lovește pe acesta, cel care a greșit este conducătorul vehiculului din spate, deoarece conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia este obligat să păstreze o distanță suficientă fată de acesta, pentru evitarea coliziunii, în situația când cel din fată reduce viteza sau frânează brusc.

Nepăstrarea acestei distanțe, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu Deplasarea vehiculelor pe drumul public --> Codul Rutier - Deplasarea vehiculelor pe drumul public

Articole de referință (legislație 2022)

OUG - Articolul 51

Conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligaţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru evitarea coliziunii.

OUG - Articolul 100

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
(2) Amenda contravențională prevăzută la alin. (1) se aplică și conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârșește o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).

OUG - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:
4. nepăstrarea unei distante corespunzătoare față de vehiculul care îl precede, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

16 Comentarii Lasă un comentariu


bruce bruce lee
bruce bruce lee 28.07.2022 13:10
Mi se pare ciudat cum in Bucuresti (eu acum fac scoala de soferi pe traseu) instructorii (am ajuns la al treilea) tot imi spun sa fiu cat mai aproape de spatele masinii din fata si, desi eu le-am spus ca prefer sa am o distanta de siguranta, ei tot insista sa ma apropii. Cine greseste? eu sau ei? nu mai zic ca unul a sugerat sa intru intr-o intersectie unde evident erau multe masini, blocandu-se intersectia (din nou eu stiu ca nu era ok).

Astilean Titus
Astilean Titus 30.04.2022 19:45
Bună seara;aș vrea să mă lămuriți intro privință,Vă rog frumos!!!Sunt șofer și știu că nepăstrarea distanței față de mașina din față și tamponarea ei duce la vinovăția celui din spate!!!Știu și că,dacă cel din față oprește la semaforul care se schimbă brusc din verde in portocaliu și este lovit din spate,e vina celui din spate!!!Aceeași nerespectare de distanță!!!Dar,azi,am văzut ceva care e discutabil,cel puțin!!!O mașină,a oprit brusc la culoarea VERDE a semaforului(probabil a făcut o confuzie,cumva),a infrånat subit,iar din spate,a fost tamponat ușor!!!In acest caz,doar cel din spate e vinovat sau și cel din față care,repet,avea verde la semafor!!!Eu,eram la trecerea de pietoni și am văzut absolut totul,fără dubii!!!...Vă mulțumesc anticipat...
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.05.2022 07:15

Indiferent de situatie cel din spate este vinovat.OUG - Articolul 51Conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligaţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru evitarea coliziunii.Paul Popescu
Paul Popescu 08.09.2021 21:19
De ce nu este vinovat cel care a oprit la galben fără condiții de siguranță?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.09.2021 15:37

În situația în care semafosul își schimbă culoarea din verde în galben, conducătorul vehiculului din față oprește brusc iar conducătorul vehiculului din spate îl lovește pe acesta, cel care a greșit este conducătorul vehiculului din spate, deoarece conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia este obligat să păstreze o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru evitarea coliziunii, în situaţia când cel din faţă reduce viteza sau frânează brusc.FLORIN Todor
FLORIN Todor 10.07.2019 09:02
Multumesc frumos scoala rutiera admis astazi la Arad
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.07.2019 16:29

Cu placere, felicitari!Flanker Maverick
Flanker Maverick 17.06.2019 11:18
Mult mai vinovat, daca nu pana la urma si singurul, e cel din spate care ori nu a pastrat distanta ori nu se uita in fata (cum de cele mai multe ori se intampla).

Flanker Maverick
Flanker Maverick 17.06.2019 11:16
Treburile aste cu:

-Reduci viteza pana la evitarea oricarui pericol
-Nu opresti la galben daca nu o poti face in limita de siguranta
-Adaptezi la conditii, etc.
... nu sunt reguli clare si pot fi foarte problematice pentru cei cu putina experienta. Adaptarea aia a vitezei si a momentului de franare poate varia si de 10 ori ca marime in functie de situatie. Niciodata nu poti stii matematic adevarul! Si pilotii la raliu estimeaza gresit limita aderentei (oricum, e un joc si de noroc la ei). Unii pot "numeri" sa se incadreze in limite, altii nu vor sa riste!

Simandi Alexandru
Simandi Alexandru 01.03.2019 18:04
Parerea mea e ca ambele persoane sunt vinovate deoarece se specifia sa opresti la culoarea galbena doar daca o poti face in conditii de siguranta bineinteles ca principalul vinovat este cel care nu a pastrat distanta dar si cel putea evita acest accident
Robert Haiduc
Robert Haiduc 03.03.2021 20:42
la asta ma gandeam si eu, in legislatie scrie ca daca nu poti opri in conditii de siguranta la lumina galbena continui drumul, iar o frana brusca imi e greu sa cred ca intra la manevra in siguranta
Ionut Andrei
Ionut Andrei 31.08.2021 14:10
Tot asa am interpretat si eu intrebarea:((

Emanuela Dragomirescu
Emanuela Dragomirescu 28.08.2018 22:26
Pai si distanta asta suficienta...e foarte evaziva. Crezi ca e suficienta pana la proba contrarie

Victor Popina
Victor Popina 10.07.2018 15:27
Credeam ca atunci cand ne aflam prea aproape de semafor cand isi schimba culoarea, este recomandat sa trecem, pentru a evita astfel de incidente.
Mos Vasile
Mos Vasile 20.07.2018 15:25
Doar daca treci de semafor si nu mai poti opri in conditii de siguranta.
paul bujanita
paul bujanita 13.11.2018 13:30
Parerea mea e ca ambii sunt vinovati, dar il lipsa probelor video, in 90% din cazuri iasa vinovat conducatorul care loveste din spate pe cineva.

Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓