Pasul 3 - Mediu de învățare Obligațiile conducătorilor de autovehicule Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare Obligațiile conducătorilor de autovehicule Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din Obligațiile conducătorilor de autovehicule
Întrebarea 1 din 80

Ce obligații are conducătorul unui vehicul, dacă a obținut permis de conducere de mai puțin de un an?

A să circule cu semnul distinctiv aplicat regulamentar;
B să emită semnale acustice ori de câte ori efectuează o depășire;
C să circule cu faza de drum în funcțiune, inclusiv pe timp de zi.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Conducătorul de autovehicul cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația să aplice pe parbrizul și pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducătorii de autovehicule începători. Acest semn se aplică pe lunetă, în partea stângă jos iar pe parbriz, în partea din dreapta jos.

Aceștia mai au și obligația de a circula, în afara localităților, cu 20 km/h mai puțin decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul condus. De exemplu, pe autostrăzi cu maxim 110 km/h, pe drumurile expres cu maxim 100 km/h, pe drumurile național europene (E) cu maxim 80 km/h, iar pe celelalte categorii de drumuri cu maxim 70 km/h.

Răspunsul corect este: A


Recomandări:
Reguli pentru conducătorii începători - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații și interdicții pentru conducătorii de autovehicule începători
Vitezele maxime admise și cazuri de reducere a vitezei - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Viteza de deplasare
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 147

Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai este obligat:
[...]
6. să aplice pe parbrizul și pe luneta autovehiculului, tractorului agricol sau forestier semnul distinctiv stabilit pentru conducătorii de autovehicule începători, dacă are o vechime mai mică de un an de la obținerea permisului de conducere.

Regulament** - Articolul 149

(1) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:
a) la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 și A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;
b) la celelalte vehicule, pe parbriz, în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stângă jos;
c) la vehiculul care nu este prevăzut cu lunetă, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe caroserie în partea din spate stânga sus;
d) la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus;
e) la vehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul vehiculului în partea din dreapta jos și pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus.

OUG* - Articolul 50

[...]
(4) Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 112

Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu brațul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.

Regulament** - Articolul 113

(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.
[...]


Pentru varianta  C 

Regulament** - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
[...]
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localități, cât și în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;
[...]
(2) Pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier se apropie de un autovehicul care circulă în față să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanță de cel puțin 100 m.

OUG* - Articolul 44

[...]
(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

47 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.