Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 890 din 1200

Cui trebuie să acorzi prioritate în situația dată?

A vehiculelor care circulă din partea stângă;
B vehiculelor care circulă din partea dreaptă;
C tuturor vehiculelor.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

În această situație întâlniți indicatorul “Cedează trecerea” însoțit de un panou adițional care vă indică direcția drumului cu prioritate, în situația dată trebuie să acordați prioritate vehiculelor care vin de pe drumul cu prioritate.

Trebuie să acordați prioritate de trecere și vehiculelor care vin din partea dreaptă, deoarece se creează o situație de egalitate, situație în care trebuie să aplicați regula priorității de dreapta.

Prin urmare, în această situație trebuie să acordați prioritate de trecere tuturor vehiculelor.

Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Explicațiile complete ale indicatoarelor --> Cedează trecerea, Direcția drumului cu prioritate 1 și Direcția drumului cu prioritate 2
Comportamentul conducătorului de vehicul la indicatorul Oprire - Lecție Audio-Video --> ​Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 59

[...]
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta.
(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.
[...]

Regulament** - Articolul 129

(1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificaţia: "Drum cu prioritate", "Intersecţie cu un drum fără prioritate" sau "Prioritate faţă de circulaţia din sens invers" are prioritate de trecere.
(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţievehiculul care vine din dreapta are prioritate.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

22 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.