Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 750 din 1200

Cum vei circula la trecerea pe lângă un grup de elevi care se deplasează în aceeaşi direcţie, pe drumul naţional dintr-o localitate rurală?

A depăşeşti grupul, semnalizând cu luminile de întâlnire;
B preventiv, reduci viteza şi ocoleşti cu prudenţă grupul;
C foloseşti avertizorul sonor, pentru a îndepărta elevii de pe partea carosabilă.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Reducerea vitezei și sporirea atenției sunt cele mai importante dar în această variantă nu sunt menționate. Iar semnalizarea cu luminile de întâlnire nu ajută cu nimic în acest caz, aceștia nu le vor observa. Dacă vreți să vă faceți simțită prezența trebuie să folosiți semnalizarea sonoră (claxonul), dar de la o distanță mai mare de 25 de metri față de aceștia, mai aproape de 25 de metri de aceștia este interzis.


Pentru varianta  B 

Dacă circulaţi pe lângă un grup de elevi care se deplasează în aceeaşi direcţie cu dumneavoastră, pe drumul naţional dintr-o localitate rurală, este recomandat, din punct de vedere al conduitei preventive, să reduceţi viteza, să sporiți atenția şi să ocoliţi cu prudenţă grupul, doar dacă această manevră se poate efectua în condiții de siguranță, dacă nu, așteptați până ce se creează condiții optime pentru a ocoli grupul în siguranță.

Trebuie știut că avem obligația să respectăm semnalele membrilor patrulelor şcolare de circulaţie care acţionează în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ, aceștia pot adresa semnale de oprire. Dar în această variantă de răspuns nu este specificată prezența membrilor patrulelor şcolare.


Pentru varianta  C 

Reducerea vitezei și sporirea atenției sunt cele mai importante iar în această variantă nu sunt menționate. În plus, îndepărtarea elevilor de pe partea carosabilă este posibil să nu se poată realiza, datorită faptului că vă aflați într-o localitate rurală unde, de regulă, nu există trotuare. Iar avertizarea sonoră (claxonul) se face cu cel puțin 25 de metri față de cei cărora li se adresează, însă din întrebare reiese că sunteți foarte aproape de aceștia.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici curs de conduită preventivă --> Curs de conduită preventivă
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile și Interzicerile conducătorilor auto --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării
Găsiți aici lecție video cu semnalele celor autorizați --> Codul Rutier - Semnalele polițistului rutier și ale celor autorizați

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  B 

OUG - Articolul 29

(2) Participanţii la trafic sunt obligaţi să respecte şi semnalele poliţiştilor de frontieră, ale îndrumătorilor de circulaţie ai Ministerului Apărării Naţionale, ale organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală aflaţi în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ale agenţilor căilor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulaţiei pe sectoarele de drum pe care se execută lucrări de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor şcolare de circulaţie care acţionează în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ, precum şi ale nevăzătorilor, potrivit prevederilor din regulament.


Pentru varianta  C 

Regulament - Articolul 113

(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

11 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.