Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 971 din 1200

În care dintre situațiile de mai jos puteți folosi banda de lângă axa drumului pe o autostradă?

A când efectuați depășirea altor vehicule, dacă celelalte benzi în direcția de mers sunt ocupate;
B când conduceți cu viteza maximă admisă;
C când nu sunteți precedat de alte vehicule.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Când circulația se desfășoară pe un drum cu două sau mai multe benzi de circulație pe sens, ca de exemplu o autostradă cu trei benzi de circulație pe sensul de mers, aceste benzi se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcție de intensitatea traficului și viteza de deplasare, aceștia având obligația să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil. Prin urmare, atunci când efectuați depășirea altor vehicule pe autostradă, vă este permisă folosirea benzii de lângă axa drumului, dacă celelalte benzi în direcția de mers sunt ocupate.


Pentru varianta  B 

Atunci când conduceți pe o autostradă, puteți folosi banda de lângă axa drumului doar dacă celelalte benzi în sensul de mers sunt ocupate, și aveți obligația de a reveni pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, această obligație fiind valabilă chiar și atunci când vă deplasați cu viteza maximă admisă. De exemplu, dacă traficul este liber pe o autostradă cu trei benzi de circulație pe sensul de mers, banda 1 sau 2 fiind neocupate, NU vă este permis să circulați pe banda de lângă axa drumului (banda 3), chiar dacă circulați cu viteză maximă admisă.


Pentru varianta  C 

Indiferent dacă sunteți sau nu precedat de alte vehicule, circulația pe benzi se va face ca în explicația de la varianta A de răspuns.


Răspunsul corect este: A


Recomandări:
Circulația pe autostradă și pe drumul expres - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Autostrada și drumul expres
Folosirea regulamentară a benzilor de circulație - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Deplasarea vehiculelor pe drumul public

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
[...]
(4) Nu constituie depășire, în sensul alin. (1), situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în același sens de circulație.
[...]

OUG* - Articolul 42

Când circulaţia se desfăşoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcţie de intensitatea traficului şi viteza de deplasare, având obligaţia să revină pe prima bandă ori de câte ori acest lucru este posibil, dacă aceasta nu este destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane.

Regulament** - Articolul 101

Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulaţie utilizată este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

19 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.