Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 754 din 1200

Ce interdicție au conducătorii de vehicule atunci când circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei?

A de a circula pe sectoarele respective de drum fără autorizație de la administrația drumurilor;
B de a circula cu un autovehicul a cărui masă totală maximă este mai mare de 3,5 tone, fără a avea montate pe roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate;
C de a efectua depășiri.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Nu este obligatorie obținerea unei autorizații pentru a circulă pe sectoarele de drum acoperite de zăpadă, gheață sau polei.


Pentru varianta  B 

Conducătorului de autovehicul îi este interzis să circule cu autovehiculul cu masa totala maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără a avea montate pe roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate, în perioadele și pe drumurile stabilite prin ordin al ministrului transporturilor, construcțiilor si turismului. Aceste zone sunt semnalizate, în general, cu indicatorul „Lanțuri pentru zăpadă”.

Legislația rutieră sancționează conducerea autovehiculului cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune, sau lanțuri ori alte echipamente antiderapante certificate montate pe roțile axei/axelor de tracțiune.
Este important să reținem că acest articol de lege lasă, la alegere, două variante: fie anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune, fie lanțuri ori alte echipamente antiderapante certificate aplicate pe anvelopele de vară de pe roțile axei/axelor de tracțiune.
Însă indicatorul „Lanțuri pentru zăpadă” nu lasă opțiunea de a alege una dintre aceste două opțiuni, ci obligă la dotarea cu lanțuri pentru zăpadă, indiferent dacă anvelopele sunt de vară sau de iarnă.


Pentru varianta  C 

Nu se interzice manevra de depășire atunci când se circulă pe sectoarele de drum acoperite de zăpadă, gheață sau polei, dar se recomandă să se efectueze cu viteză redusă, cu prudență sporită și să se respecte limita maximă de viteză de 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, limite de viteze impuse de legislația rutieră pentru situațiile în care partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.


Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă
Reducerea vitezei și limitele maxime de viteză - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Viteza de deplasare

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai:
[...]
14. să circule cu autovehiculul cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără a avea montate pe roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate, în perioadele și pe drumurile stabilite prin ordin al ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului;
[...]

OUG* - Articolul 112

(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
[...]
h^1) autovehiculul nu este dotat, la circulația pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, cu anvelope de iarnă, iar autovehiculul de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune ori nu au montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate;
[...]

OUG* - Articolul 102

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
[...]
28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;
[...]


Pentru varianta  C 

Regulament** - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:
[...]
e) când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

8 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.