Pentru depășirea biciclistilor este nevoie de încălcarea marcajului longitudinal continuu, iar manevra de depășire este interzisă dacă pentru efectuare se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus. Prin urmare, în situația dată nu puteți să depășiți bicicliștii, deoarece încălcați marcajul continuu.
Pentru a asigura o distanță laterală de siguranță corespunzătoare, conducătorii de autovehicule (cu excepția autovehiculelor cu două roți), vor efectua manevra de depășire a bicicletelor sau a trotinetelor electrice respectând, pe lângă obligațiile privind manevra de depășire, și următoarele obligații, în funcție de viteza cu care aceștia se deplasează (art. 118 alin. 2 din Regulament):
În concluzie, dacă te deplasezi cu până la 50 de km/h ești obligat măcar să încalci marcajul, iar dacă te deplasezi cu mai mult de 50 de km/h ești obligat măcar să treci cu jumătate din lățimea autovehiculului peste marcaj. Trebuie reținut că acestea de mai sus nu sunt doar recomandări, acestea sunt obligații, iar nerespectarea lor se sancționează conform legii.
De reținut că în cazul în care un sector de drum are acest marcaj realizat cu linie continuă nu se mai poate efectua depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice, pentru că este interzisă încălcarea sau trecerea peste acest marcaj cu linie continuă, iar pentru depășirea acestor vehicule este obligatorie încălcarea sau trecerea peste acest marcaj. Singura opțiune, regulamentară, este de a merge în spatele acestor vehicule până la terminarea marcajului cu line continuă și începerea marcajului cu linie discontinuă care se poate încălca și se poate efectua regulamentar depășirea acestor vehicule.
Aceste prevederi legislative legate de depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice au fost adăugate în 2021 în legislația rutiera.
Răspunsul corect este: C
(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
(2) Marcajul longitudinal format dintr-o linie continuă simplă sau dublă interzice încălcarea acestuia.
(2) Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
Nu se mai cere.
Schimba browserul de internet.
Daca inveti de pe aplicatie iti recomandam sa incerci direct de pe browser-ul de internet, cum ar fi Google Chrome, accesând direct www.scoalarutiera.ro.
Potrivit HG Nr. 1090/2021, accesul în incinta sediilor serviciilor publice comunitare este permis doar persoanelor care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
b) prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore;
c) prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
d) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
Persoanele în cauză trebuie să facă dovada situaţiilor mai-sus menţionate prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare.
– Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru candidaţii care susţin examenul pentru obţinerea permisului de conducere (atât proba teoretică, cât şi cea practică), dar şi pentru persoanele care solicită eliberarea de permise şi înmatriculări auto.
Nu este permis.
In partea dreapta ai o bulina rosie unde ti se cumuleaza greselile.
Cu placere, felicitari!
Anna - Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.
In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic
In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.
Da, cauta pe magazin play.
Recomandam ca prima data sa se faca mediul de invatare si abia apoi cele 45 de chestionare, asa se invata cel mai eficient.
In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.
Daca lățimea drumului îți permite sa faci depășirea biciclistului fără sa încalci linia continua, o poți face. Poți claxona biciclistul, in cazul in care vrei sa îl depășești, cu 30 de metri înainte. Nu trebuie sa îl claxonezi ca sa coboare de pe drum, si el are același drept de a circula pe carosabil ca si tine.
Vezi explicatia.
De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:
Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓
Pentru a te autentifica cu Facebook ↓
Autentifică-te cu FacebookAi deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓