Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 368 din 1183

Care dintre conducătorii de vehicule, ce se apropie simultan de o intersecţie, are prioritate de trecere, în situaţia în care unul întâlneşte indicatorul „Oprire", iar celălalt indicatorul „Cedează trecerea"?


A conducătorul care întâlneşte indicatorul „Cedează trecerea“;
B conducătorul care circulă din dreapta;
C conducătorul care întâlneşte indicatorul „Oprire“.

Explicație video (actualizată 2020)

Explicație întrebare (actualizată 2020)

În această intersecție dirijată prin indicatoare de reglementare de prioritate cei doi conducători vin de pe drumuri fără prioritate. Unul întâlnind indicatorul “Oprire” iar celălalt indicatorul “Cedează trecerea”.

Aceasta  este o situație de egalitate, situație în care se va aplica regula priorității de dreapta. Deci, în această situație autoturismul roșu îi va acorda prioritate de trecere autoturismului albastru deoarece acesta îi vine din partea dreaptă. Deci în aceste situații, prioritate va avea vehiculul care circulă din partea dreaptă.

Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu Prioritatea și acordarea priorități --> Codul Rutier - Prioritatea și acordarea priorități
Găsiți aici lecție video cu PRORITATEA acordată prin indicatoare --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare
Găsiți aici lecție video cu PRORITATEA acordată prin lege --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (actualizate 2020)

OUG - Articolul 59

(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.

Regulament - Articolul 129

(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

9 Comentarii Lasă un comentariu

Cristian N. ANTONESCU
Cristian N. ANTONESCU 24.09.2019 12:58
americanii au rezolvat misto unele intersectii. Toata lumea are stop, si trece primul ajuns.
Acelasi principiu trebuie aplicat si examplul de fata - STOP opreste si acorda prioritate.
Cel cu cedeaza trecerea nu este obligat sa opreasca, drept urmare trece primul.
gaby37
gaby37 27.04.2019 10:41
Bai fratilor voi nu intelegeti diferenta dintre cedeaza trecerea si oprire obligatorie
Marius Cristian Ivanoiu
Marius Cristian Ivanoiu 21.07.2019 14:54
gaby aici este vorba de cazul de egalitate ,in care se acorda regula prioritatii de dreapta,dupa ceambele vehicule vor acorda prioritate vehiculelor de pe drumul prioritar
Valentin-George Baciu
Valentin-George Baciu 12.01.2019 18:27
Cand ma uit la comentariile voastre, o singura intrebare imi vine in minte, " Cum naiba v-a raspuns adminu la comentariile voastre ??. Dupa ce ca sunteti total pe din afara ca sa nu zic cuvantul magic, mai si semnalizati. Nea Nicule, nu au chiar aceeasi semnificatie sau poate au aceiasi semnificatie dar merg pe principii diferite cum sa iti explic, ele sunt indicatoare de prioritate, una te obliga sa opresti rotile sa acorzi prioritate(STOP)daca sunt masini pe drumul transversal, iar cealalta sa reduci viteza iar la nevoie sa opresti daca pe drumul transversal circula vreo masina. Imagineaza-ti o intersectie nesemnalizata prin semnale luminoase indicatoare sau marcaje rutiere se aplica regula prioritatii de dreapta indiferent de unde vii.V-am raspuns cum am stiut mai bine. Toate bune !!!
PS: Sa stii ca nu toata rasa umana e idioata daca nu stie art59 si art129 ca tine, si merge pe principiul asta de indicatoare.Totusi ma bucur sa vad ca esti mai destept decat noi toti
M0sh0o
M0sh0o 18.02.2020 17:53
Io stau la semnul "Stop". Pentru că nu văd mai nimic din intersecția asta Si habar n-am pe unde sunt. Dar abia aștept s-apară unu' din stânga doar ca să-i tai calea, că am prioritatea asta de dreapta sau ceva... Si-l las p-ăla oprit în intersecție doar pană fac io la dreapta-n trei mișcări, ceva. Aaa, poate că dacă vedeam semnul cu "Cedează" l-as fi lăsat p-ăla din stânga să treacă, dar io am "Stop". Poi csf? Ncsf. Mă bag!
Ezel
Ezel 30.12.2018 20:25
Hai, ca deja sunt bulversat, și poate nu mai înțeleg eu limba romana . Citez :Dacă nu ai deloc vizibilitate se va monta indicatorul “Oprire” care te obliga sa opresti, chiar dacă nu sunt alte vehicule pe drum. pai dacă ești obligat sa opresti chiar și atunci când nu este niciun vehicul, atunci dece ai prioritate înaintea celui care are cedează trecerea, odata ce el nu este obligat sa oprească? Adică ești obligat sa opresti csnd nu este niciun vehicul, dar poți trece inainte lu fraierul ăla care are cedează, hai ca asta este tare rău de tot .:)))
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.01.2019 12:37

Obligatia de a opri sau nu la indicatoarele de pierdere de prioritate nu iti confera sau nu prioritate. Aceasta obligatie este pentru siguranta traficului rutier.Intre cele doua indicatoare se va aplica regula de dreapta pentru ca asa spune legea, vezi mai jos.OUG Articolul 59(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii. 


CRISTESCU NICOLAE
CRISTESCU NICOLAE 02.02.2018 18:40
Daca semnele de circulatie STOP si CEDEAZA TRECEREA au aceeasi semnificatie ,atunci la ce dracu se mai monteaza in intersectii, cred ca nici politia rutiera nu stie ca art 59 spune clar;AVAND ACEEASI SEMNIFICATIE iar art129 al2 spune exact acelasi lucru.IN CONCLUZIE CEDEAZA SI STOP ESTE ACELASI.DE CE MAMA DRACU SE MAI CHINUIE SA LE FACA FORME DIFERITE!NISTE IDIOTI
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.02.2018 15:14

La ambele indicatoare vei acorda prioirtate celor ce au acest drept. Dar indicatorul "Oprire" te obliga si sa opresti, chiar daca nu circula alte vehicule pe drum.Indicatoarele astea doua se vor instala in functie de vizibilitatea intersectiei, daca nu ai deloc vizibilitate se va monta indicatorul "Oprire" care te obliga sa opresti, chiar daca nu sunt alte vehicule pe drum. Daca in intersectie ai vizibilitate, vor instala indicatorul "Cedeaza trecerea" ca sa nu mai fi nevoit sa opresti daca nu circula alte vehicule pe drum.


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓