Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1183)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 368 din 1183

Care dintre conducătorii de vehicule, ce se apropie simultan de o intersecţie, are prioritate de trecere, în situaţia în care unul întâlneşte indicatorul „Oprire", iar celălalt indicatorul „Cedează trecerea"?

A conducătorul care întâlneşte indicatorul „Cedează trecerea“;
B conducătorul care circulă din dreapta;
C conducătorul care întâlneşte indicatorul „Oprire“.

Explicație video (actualizată 2022)

Explicație (actualizată 2022)

În această intersecție dirijată prin indicatoare de reglementare de prioritate cei doi conducători vin de pe drumuri fără prioritate. Unul întâlnind indicatorul “Oprire” iar celălalt indicatorul “Cedează trecerea”. Aceste indicatoare au același grad, de pierdere de prioritate.

Între cei doi conducători s-a creat o situație de egalitate, ambii conducători venind de pe drumuri pe care se găsesc instalate indicatoare de pierdere de prioritate. În această situație se va aplica regula priorității de dreapta, caz în care autoturismul roșu îi va acorda prioritate de trecere autoturismului albastru, deoarece acesta îi vine din partea dreaptă. Prin urmare, în aceste situații, prioritate va avea vehiculul care circulă din partea dreaptă.

Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu Prioritatea și acordarea priorități --> Codul Rutier - Prioritatea și acordarea priorități
Găsiți aici lecție video cu PRORITATEA acordată prin indicatoare --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare
Găsiți aici lecție video cu PRORITATEA acordată prin lege --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (legislație 2022)

OUG - Articolul 59

(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.

Regulament - Articolul 129

(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

31 Comentarii Lasă un comentariu


Andrei Silistru
Andrei Silistru 25.11.2022 07:32

se da intersectia din poza din link-ul de mai jos, aceasi situatie , doua masini care urmeaza sa patrunda intr-o intersectie de pe doua drumuri cu prioritate egala, ambele doresc sa iasa din intersectia pe drumul care coboara in jos , sub drumul de prioritate conform panoului aditional, adica drumul fara prioritate din dreapta dumneavoastra. Cine are prioritate dumneavoastra ? sau masina care vine din dreapta ? https://imgur.com/a/iEhQusO

Vasile Bucur
Vasile Bucur 03.07.2022 01:27
Cea mai buna aplicație am o întrebare cand iei sala în cat timp te pune la traseu
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.07.2022 07:04

Trebuie sa iti faci programare, depinde cand gasesti loc liber (locurile libere difera pentru fiecare judet in parte)Nicu
Nicu 14.06.2022 09:02
Ce te faci atunci, când cele doua autoturisme vin din sens opus, unul are cedează și altul stop , cel cu cedează trecerea virează la stânga, cine trece primul?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 17.06.2022 13:47

Cel care virează la stânga trebuie să acorde prioritate vehiculelor cu care se intersectează în timpul virajului către stânga, dacă acestea îi vin din partea dreaptă.Nea șoferu
Nea șoferu 25.12.2021 15:09
Dacaă te pui în realitate în intersectie, sigur trece cel cu cedeaza trecerea primul , deorece ala are cedeaza și dă prioritate DOAR LA CEI DE PE DRUMUL CU PRIORITATE nu la cei din dreapta, pe cand cel din dreqpta dau prioritate la toata lumea indiferent de unde vin mașini. Limba romana e data dreacu cum o interpreteaza unii.Legea zice ca se aplica regula pririotatii de dreapta pentru cei care intalnesc aceleași SEMNE , Nu aceleasi interdicții.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.12.2021 10:04

Așa este. Deși este greșit, intenția majorității este să creadă că cel care întâlnește indicatorul „Cedează trecerea” are prioritate față de cel care întâlnește indicatorul „Stop (Oprire)”. Legea și explicația de mai sus sunt destul de clare.Andrei Ciolan
Andrei Ciolan 08.11.2021 11:27
Admis azi cu 24
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.12.2021 10:01

Ne bucurăm că vă putem ajuta.Ștefan Claudiu
Ștefan Claudiu 19.07.2021 07:25
Admis azi mulțumesc mult
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.07.2021 15:35

Cu placere, felicitari!Bianca Enasescu
Bianca Enasescu 11.05.2021 10:32
La cat timp dupa terminarea orelor de condus se poate da sala?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.05.2021 15:27

Nu exista o limita de timp,.dupa ce primesti dosarul de la cei de la scoala de soferi poti sa te programezi.baubau
baubau 26.03.2021 07:12
Art. 57
(1) La intersecțiile cu circulație nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreaptă.
La accederea in intersectii nedirijate dai prioritate de dreapta

(2) La intersecțiile cu circulație dirijată prin indicatoare, semafoare sau de către polițistul rutier, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificația sau indicațiile acestuia.
Accesul in intersectii dirijate se face in baza instructiunilor celor care o dirijeaza (politist, semafor, indicator).
EXCLUDE respectarea prioritatii de dreapta la accederea in intersectii

Art.59
(2) În intersecții, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligați să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează și care circulă din partea dreaptă.
Regula prioritatii de dreapta (acorzi prioritate de dreapta daca urmeaza sa efectuezi un viraj la stanga)

(3) În intersecțiile cu circulație dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorității de dreapta se respectă numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecție de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeași semnificație de prioritate sau de pierdere a priorității.

Principala diferenta intre art 57 si art 59 este faptul ca art 57 se refera "LA" ce trebuie respectat cand urmeaza sa intri intr-o intersectie fata de art 59 care spune cine are prioritate "IN" intersectie. La fel si art 129, acordam prioritate de dreapta celor care vin din partea dreapta si au avut drept sa intre in intersectie.
Cu alte cuvinte in cazul de mai sus primul intra in intersectie cel care are cedeaza trecerea, cel cu stop fiind obligat sa isi respecte indicatorul si sa nu intre in intersectie .
Tanase Mihai
Tanase Mihai 08.04.2021 14:04
Alineatul 3 din articolul 59 pe care il citati dvs. spune ca in cazul in care semnele au aceeasi semnificatie de prioritate sau pierdere a proritatii se acorda prioritatea de dreapta. In cazul intrebarii de mai sus SI 'cedeaza trecerea' SI 'stop' semnifica pierderea prioritatii astfel ca se respecta prioritatea de dreapta intre cele 2 autovehicule.
Desi noi am fi tentati sa credem ca cel cu 'cedeaza trecerea' ar avea prioriate fata de cel cu 'stop', acest lucru este gresit deoarece ambele semne reprezinta pierderea prioriatii si, cum spune in articol, se aplica prioritatea de dreapta.

andrei
andrei 15.03.2021 11:44
CEDEAZA TRECEREA - La intalnirea acestui indicator , conducatorul de vehicul este obligat sa reduca viteza si sa se asigure ca pe drumul prioritar nu circula alte vehicule , si abia apoi poate sa patrunda in intersectie. Aceasta definitie este de pe site-ul vostru in dreptul indicatorului Cedeaza trecerea.
ACUM VA ROG SA IMI EXPLICATI SI MIE CUM cel cu stop circula pe drumul cu prioritate de trebuie sa ii dau prioritate de dreapta :):):).
Nu prea bate : ORI DEFINITIA DE LA INDICATOR TREBUIE CORECTATA ori explicatia de mai sus. din cate stiu eu patrunderea in intersectii se face doar in baza semanlelor politistului, semafor sau indicatoare, deci daca ma iau dupa definitie primul intra cel cu cedeaza trecerea
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.03.2021 17:06

În această intersecție dirijată prin indicatoare de reglementare de prioritate cei doi conducători vin de pe drumuri fără prioritate. Unul întâlnind indicatorul “Oprire” iar celălalt indicatorul “Cedează trecerea”.Aceasta  este o situație de egalitate, situație în care se va aplica regula priorității de dreapta. Deci, în această situație autoturismul roșu îi va acorda prioritate de trecere autoturismului albastru deoarece acesta îi vine din partea dreaptă. Deci în aceste situații, prioritate va avea vehiculul care circulă din partea dreaptă. Stina Daniela
Stina Daniela 08.11.2020 19:54
Nu înțeleg de loc această întrebare cum e de fapt ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.11.2020 16:25

Vezi explicatia video.Cristian N. ANTONESCU
Cristian N. ANTONESCU 24.09.2019 12:58
americanii au rezolvat misto unele intersectii. Toata lumea are stop, si trece primul ajuns.
Acelasi principiu trebuie aplicat si examplul de fata - STOP opreste si acorda prioritate.
Cel cu cedeaza trecerea nu este obligat sa opreasca, drept urmare trece primul.
Ana Maria Corina Bacanu
Ana Maria Corina Bacanu 24.10.2020 06:29
Când îți apare triunghiul cu vârful orientat in jos trebuie sa acorzi prioritate, altfel risti sa fii lovit, ca idee
Kaneda
Kaneda 29.12.2020 07:07
Asta e pentru Ana Maria, sa inteleg ca daca trebuie sa dau prioritate cand am triunghiul cu varful in jos, cand am stop pot sa trec ? cam asa a sunat raspunsul tau!!! doamne multi au luat permisul pe la Ploiesti aici.

gaby37
gaby37 27.04.2019 10:41
Bai fratilor voi nu intelegeti diferenta dintre cedeaza trecerea si oprire obligatorie
Marius Cristian Ivanoiu
Marius Cristian Ivanoiu 21.07.2019 14:54
gaby aici este vorba de cazul de egalitate ,in care se acorda regula prioritatii de dreapta,dupa ceambele vehicule vor acorda prioritate vehiculelor de pe drumul prioritar

Valentin-George Baciu
Valentin-George Baciu 12.01.2019 18:27
Cand ma uit la comentariile voastre, o singura intrebare imi vine in minte, " Cum naiba v-a raspuns adminu la comentariile voastre ??. Dupa ce ca sunteti total pe din afara ca sa nu zic cuvantul magic, mai si semnalizati. Nea Nicule, nu au chiar aceeasi semnificatie sau poate au aceiasi semnificatie dar merg pe principii diferite cum sa iti explic, ele sunt indicatoare de prioritate, una te obliga sa opresti rotile sa acorzi prioritate(STOP)daca sunt masini pe drumul transversal, iar cealalta sa reduci viteza iar la nevoie sa opresti daca pe drumul transversal circula vreo masina. Imagineaza-ti o intersectie nesemnalizata prin semnale luminoase indicatoare sau marcaje rutiere se aplica regula prioritatii de dreapta indiferent de unde vii.V-am raspuns cum am stiut mai bine. Toate bune !!!
PS: Sa stii ca nu toata rasa umana e idioata daca nu stie art59 si art129 ca tine, si merge pe principiul asta de indicatoare.Totusi ma bucur sa vad ca esti mai destept decat noi toti
M0sh0o
M0sh0o 18.02.2020 17:53
Io stau la semnul "Stop". Pentru că nu văd mai nimic din intersecția asta Si habar n-am pe unde sunt. Dar abia aștept s-apară unu' din stânga doar ca să-i tai calea, că am prioritatea asta de dreapta sau ceva... Si-l las p-ăla oprit în intersecție doar pană fac io la dreapta-n trei mișcări, ceva. Aaa, poate că dacă vedeam semnul cu "Cedează" l-as fi lăsat p-ăla din stânga să treacă, dar io am "Stop". Poi csf? Ncsf. Mă bag!

Ezel
Ezel 30.12.2018 20:25
Hai, ca deja sunt bulversat, și poate nu mai înțeleg eu limba romana . Citez :Dacă nu ai deloc vizibilitate se va monta indicatorul “Oprire” care te obliga sa opresti, chiar dacă nu sunt alte vehicule pe drum. pai dacă ești obligat sa opresti chiar și atunci când nu este niciun vehicul, atunci dece ai prioritate înaintea celui care are cedează trecerea, odata ce el nu este obligat sa oprească? Adică ești obligat sa opresti csnd nu este niciun vehicul, dar poți trece inainte lu fraierul ăla care are cedează, hai ca asta este tare rău de tot .:)))
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.01.2019 12:37

Obligatia de a opri sau nu la indicatoarele de pierdere de prioritate nu iti confera sau nu prioritate. Aceasta obligatie este pentru siguranta traficului rutier.Intre cele doua indicatoare se va aplica regula de dreapta pentru ca asa spune legea, vezi mai jos.OUG Articolul 59(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii. CRISTESCU NICOLAE
CRISTESCU NICOLAE 02.02.2018 18:40
Daca semnele de circulatie STOP si CEDEAZA TRECEREA au aceeasi semnificatie ,atunci la ce dracu se mai monteaza in intersectii, cred ca nici politia rutiera nu stie ca art 59 spune clar;AVAND ACEEASI SEMNIFICATIE iar art129 al2 spune exact acelasi lucru.IN CONCLUZIE CEDEAZA SI STOP ESTE ACELASI.DE CE MAMA DRACU SE MAI CHINUIE SA LE FACA FORME DIFERITE!NISTE IDIOTI
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.02.2018 15:14

La ambele indicatoare vei acorda prioirtate celor ce au acest drept. Dar indicatorul "Oprire" te obliga si sa opresti, chiar daca nu circula alte vehicule pe drum.Indicatoarele astea doua se vor instala in functie de vizibilitatea intersectiei, daca nu ai deloc vizibilitate se va monta indicatorul "Oprire" care te obliga sa opresti, chiar daca nu sunt alte vehicule pe drum. Daca in intersectie ai vizibilitate, vor instala indicatorul "Cedeaza trecerea" ca sa nu mai fi nevoit sa opresti daca nu circula alte vehicule pe drum.


Kaneda
Kaneda 29.12.2020 10:02
Bine spune ne-a adminul aici, cu cumpletarea ca daca ai stop ai apucat sa opresti si vezi ca vine unul din stanga care are cedeaza, bine n-ai timp sa vezi ca are cedeaza da tu stii intersectia si stii ca ala din stanga are cedeaza, o calci repede sa ii tai calea ca ai "regula prioritatii de dreapta" (ca sa intelegi prioritate de dreapta nu ai) :):):). Iar dupa ce intra ala in tine, chemi repede si politia sa il amendeze pe ala pentru ..... puii mei, nu stiu pentru ce... probabil pentru nerespecatrea prioritatii tale data de indicatorul STOP. ca indicatorul STOP asta inseamna sa intri repede in intersectie.... e un fel de culoarea verde spre galben la semafor.... trebuie sa o calci un pic, da numai cu conditia sa opresti rotile.
Uite cu astia au luat multi permisul!!!

Acum pun si invers treaba, da daca ala care vine de pe cedeaza din stanga ta, a intrat inaintea ta in intersectie intri tare in el, ca el are vizibilitate si trebuia sa te vada si sa iti de-a prioritate ce puisorii lu` tata, ca daca nu avea vizibilitate avea si el STOP. si atunci intri si iti repari si masina gratis. Cam asa suna explicatiile instructorilor pe aici. si nu vor sa inteleaga un lucru mai clar ca lumina zilei. Indicatoarele sunt de sine statatoare iar nerespectarea lor vine la pachet cu masura contraventionala sau penala dupa caz. Regula prioritatii de dreapta si prioritatea de dreapta sunt 2 lucruri total diferite la fel de sine statatoare. Ele se aplica acolo unde toate celelalte mijloace de semnalizare nu exista sau si-au pierdut efectul. Adica la intersectiile nedirijate sau in interiorul intersectiilor

Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓