Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 477 din 1200

La ieșirea din zonele rezidențiale sau pietonale, sunteți obligat să acordați prioritate:

A autovehiculelor;
B pietonilor de pe sensul opus de circulație;
C tuturor vehiculelor cu care vă intersectați.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

La ieșirea din zonele rezidențiale sau pietonale, sunteți obligat să acordați prioritate de trecere tuturor vehiculelor, nu doar autovehiculelor.


Pentru varianta  B 

La ieșirea din zonele rezidențiale sau pietonale, sunteți obligat să acordați prioritate de trecere pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului. Dar în varianta B de răspuns nu se specifică dacă pietonul este în afara zonei rezidențiale sau pietonale sau dacă se află în traversare pe o trecere pentru pietoni. Chiar dacă pietonul se află pe o trecere pentru pietoni marcată și semnalizată corespunzător, tot nu aveți obligația să îi acordați prioritate, deoarece acesta este pe sensul opus de circulație, după cum se specifică în varianta de răspuns.


Pentru varianta  C 

Atunci când ieșiți dintr-o zonă pietonală sau rezidențială aveți obligația de a acorda prioritate de trecere tuturor vehiculelor cu care vă intersectați. Atenție! Trebuie să acordați prioritate de trecere tuturor vehiculelor, chiar și bicicletelor sau trotinetelor electrice.


Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Reguli de circulație în zona rezidențială și zona pietonală - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Drumul cu sens unic, zona rezidențială și zona pietonală
Alte situații în care aveți obligația de a acorda prioritate de trecere - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 134

La ieşirea din zonele rezidenţiale sau pietonale, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor cu care se intersectează.


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
[...]
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.


Pentru varianta  C 

Regulament** - Articolul 134

La ieşirea din zonele rezidenţiale sau pietonale, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere tuturor vehiculelor cu care se intersectează.

OUG* - Articolul 6

În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
[...]
39. zona pietonală - perimetrul care cuprinde una sau mai multe străzi rezervate circulaţiei pietonilor, unde accesul vehiculelor este supus unor reguli speciale de circulaţie, având intrările şi ieşirile semnalizate în conformitate cu prevederile legale;
40. zona rezidenţială - perimetrul dintr-o localitate unde se aplică reguli speciale de circulaţie, având intrările şi ieşirile semnalizate în conformitate cu prevederile legale.
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

11 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.