Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 555 din 1183

Ce condiţii tehnice trebuie să îndeplinească un autovehicul pentru a circula pe drumurile publice?


A să nu depăşească masa totală maximă autorizată înscrisă în certificatul de înmatriculare;
B să nu depăşească gabaritul înscris în certificatul de înmatriculare;
C să fie înmatriculat şi să corespundă condiţiilor tehnice legale.

Explicație întrebare (actualizată 2021)

Pentru varianta  A 

Este obligatoriu, pentru a circula pe drumurile publice, ca autovehiculul să nu depăşească masa totală maximă autorizată înscrisă în certificatul de înmatriculare.


Pentru varianta  B 

Gabarit = lungime/lățime/înălțime

Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreuna cu încărcătura, dimensiunile acestuia.

Nu se prevede în legislația rutieră interzicerea de a circula dacă înălțimea este depășită, se specifică doar de lungime și lăţime. Iar gabaritul însemnând lungime/lățime/înălțime, înălțimea nu este o condiție pentru ca autovehiculele sau remorcile să poată circula pe drumurile publice. Prin urmare, se poate circula cu gabaritul depășit, atât timp cât nu este depășită lungimea și/sau lățimea.

Dar dacă înălțimea depaseste 5 m se poate circula pe drumul public numai în baza autorizaţiei speciale emise de administratorul acestuia şi cu avizul poliţiei rutiere.


Pentru varianta  C 

Este obligatoriu, pentru a circula pe drumurile publice, ca autovehiculul să fie înmatriculat şi să corespundă condiţiilor tehnice legale.


Răspunsul corect este: A și C

Găsiți aici lecție video cu Starea tehnică a vehiculelor --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile conducătorilor auto --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto

Articole de referință (actualizate 2021)

Pentru varianta  A 

OUG - Articolul 6

18. masa totală maximă autorizata - masa maximă a unui vehicul încărcat, declarată admisibilă în urma omologării de către autoritatea competentă;

Regulament - Articolul 147

2. să circule numai pe sectoarele de drum pe care îi este permis accesul şi să respecte normele referitoare la masele totale maxime autorizate şi admise şi/sau la dimensiunile maxime admise de autoritatea competentă pentru autovehiculele conduse;


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
6. să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreună cu încărcătura, dimensiunile acestuia;

Regulament - Articolul 171

Autovehiculul sau ansamblul de vehicule care, prin construcţie sau datorită încărcăturii transportate, depăşeşte masa totala de 80 tone şi/sau lungimea de 40 m ori lăţimea de 5 m sau înălţimea de 5 m poate circula pe drumul public numai în baza autorizaţiei speciale emise de administratorul acestuia şi cu avizul poliţiei rutiere.


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 7

Orice vehicul care circulă pe drumurile publice trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei.

OUG - Articolul 10

(1) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat, precum şi a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie.

OUG - Articolul 11

(1) Proprietarii de vehicule sau deţinătorii mandataţi ai acestora sunt obligaţi să le înmatriculeze sau să le înregistreze, după caz, înainte de a le pune în circulaţie, conform prevederilor legale.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

14 Comentarii Lasă un comentariu

Ali florin
Ali florin 19.02.2021 19:18
Dupa ce program sa invat si eu sa invat mai bn
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.02.2021 08:42

Gasesti tot ce ai nevoie pe site.Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Claudiu Botezatu
Claudiu Botezatu 08.12.2020 17:44
Eu aș zice că și raspunsul B este corect, daca nu se respectă lungimea și lățimea inscrise in certificatul de înmatriculare tot depășire a gabaritului este.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.12.2020 16:57

Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreună cu încărcătura, dimensiunile acestuiaAutovehiculul sau ansamblul de vehicule care, prin construcţie sau datorită încărcăturii transportate, depăşeşte masa totala de 80 tone şi/sau lungimea de 40 m ori lăţimea de 5 m sau înălţimea de 5 m poate circula pe drumul public numai în baza autorizaţiei speciale emise de administratorul acestuia şi cu avizul poliţiei rutiere. 


Ionut Vdr
Ionut Vdr 25.05.2020 15:27
Stie cineva dacă raspunsurile sunt in aceeasi ordine ca la sală?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 26.05.2020 15:08

Intrebarile de aici sunt exact cele de la DRPCIV, adica cele de la examen. Ca sa te convingi uite aici un video demonstrativUrmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Marius-Daniel Vărzaru
Marius-Daniel Vărzaru 27.06.2019 13:17
Salut, am facut toate chestionarele cu 26 si mai am vreo 5 luni pana fac 18 ani, sunt pregatit ? Multumesc !
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.06.2019 15:04

Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Ion Muntean
Ion Muntean 14.05.2019 03:13
Cât ai voie lungime cu un autovehicul din categoria B.
Marius-Daniel Vărzaru
Marius-Daniel Vărzaru 27.06.2019 13:20
Nu e specificat .
Adelina Mocan
Adelina Mocan 07.05.2019 20:07
Dacă fac 21-22 am sanse sa iau sala?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.05.2019 15:22

Iti recomandam sa te pergatesti mai bine, du-te la sala atunci cand ai facut toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte fiecare, repeta chestionarele la care ai mai putin de 25 de puncte si in caz ca nu ai facut inca mediul de invatare, ar fi bine sa il faci.


alexandra
alexandra 30.11.2018 20:10
ce inseamna masa totala maxima autorizata?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.12.2018 14:41

Masa totala maxima autorizata se refera la masa maxima stabilita prin omologare in cadrul unei institutii si de catre o autoritate competenta, pe care o poate avea un autovehicul. Aceasta maxima se refera la greutatea totala a vehiculului plus incarcatura pe care o transporta.


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓