Conducătorul care se îndepartează de autovehiculul staționat pe drumul public, este obligat să acționeze frâna de ajutor (frâna de mană), să oprească funcționarea motorului și să cupleze într-o treaptă de viteză inferioară (în general în treapta întâi) sau în cea de parcare, dacă autovehiculul are transmisie automată.
Semnalizarea prezenței se va face cu luminile de poziție sau de staționare, nu cu orice sursă de lumină, doar atunci când se află imobilizat pe partea carosabilă în afara localităţilor, nu și în localitate, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei. Având în vedere că nu se specifică tipul de sursă de lumina (de staționare sau poziție) și nici dacă se află în localitate sau în afara localității, varianta B de răspuns nu este corectă.
Nu este prevăzută această situație în legislația rutieră. Prin urmare, varianta C nu este corectă.
Răspunsul corect este: A
(1) Conducătorii autovehiculelor imobilizate pe drumurile publice, care se îndepărtează de acestea, sunt obligaţi să acţioneze frână de ajutor, să oprească funcţionarea motorului şi să cupleze într-o treapta de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată.
(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;
Lasă un comentariu