Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1192)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 320 din 1192

Ce obligații are conducătorul unui vehicul staționat pe drumul public, dacă se îndepărtează de acesta?

A să acționeze frâna de ajutor, să oprească funcționarea motorului și să cupleze o treaptă inferioară de viteză;
B să-i semnalizeze prezența pe timp de noapte cu o sursă de lumină;
C să nu oprească prea aproape de următorul vehicul.

Explicație (actualizată 2023)

Pentru varianta  A 

Conducătorul care se îndepartează de autovehiculul staționat pe drumul public, este obligat să acționeze frâna de ajutor (frâna de mană), să oprească funcționarea motorului și să cupleze într-o treaptă de viteză inferioară (în general în treapta întâi) sau în cea de parcare, dacă autovehiculul are transmisie automată.


Pentru varianta  B 

Semnalizarea prezenței se va face cu luminile de poziție sau de staționare, nu cu orice sursă de lumină, doar atunci când se află imobilizat pe partea carosabilă în afara localităţilor, nu și în localitate, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei. Având în vedere că nu se specifică tipul de sursă de lumina (de staționare sau poziție) și nici dacă se află în localitate sau în afara localității, varianta B de răspuns nu este corectă.


Pentru varianta  C 

Nu este prevăzută această situație în legislația rutieră. Prin urmare, varianta C nu este corectă.


Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu obligații la oprire și staționare --> Codul Rutier - Oprirea și staționarea
Găsiți aici lecție video cu sistemul de iluminare și semnalizare --> Codul Rutier - Sistemul de iluminare și semnalizare

Articole de referință (legislație 2023)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 141

(1) Conducătorii autovehiculelor imobilizate pe drumurile publice, care se îndepărtează de acestea, sunt obligaţi să acţioneze frână de ajutor, să oprească funcţionarea motorului şi să cupleze într-o treapta de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată.


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule şi tramvaie sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;


Pentru varianta  C 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

33 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.