Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 572 din 1183

În ce condiții pot circula pe drumurile publice autovehiculele / tractoarele agricole sau forestiere?


A când au un aspect civilizat;
B când nu depășesc greutatea și gabaritul înscrise în certificatul de înmatriculare;
C când sunt în bună stare de funcționare și îndeplinesc condițiile tehnice stabilite prin lege.

Explicație întrebare (actualizată 2021)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede că aspectul civilizat este o condiție pentru autovehicule / tractoare agricole sau forestiere pentru a puta circula pe drumurile publice.


Pentru varianta  B 

Prima parte a acestei variante de răspuns este corectă „când nu depăşesc greutatea înscrisă în certificatul de înmatriculare”. Este interzis să se depășească greutatea admisă, adică masa totală maximă autorizata.

A doua parte a acestei variante de răspuns NU este corectă „când nu depăşesc gabaritul înscris în certificatul de înmatriculare”. Trebuie să avem în vedere că Gabarit = lungime/lățime/înălțime.

Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreuna cu încărcătura, dimensiunile acestuia. Nu se specifică de înălțime, doar de lungime și lăţime. Iar gabaritul însemnând lungime/lățime/înălțime, înălțimea nu este o condiție pentru ca autovehiculele sau remorcile să poată circula pe drumurile publice. Însă daca înălțimea depaseste 5 m se poate circula pe drumul public numai în baza autorizaţiei speciale emise de administratorul acestuia şi cu avizul poliţiei rutiere.


Pentru varianta  C 

Pentru a circula pe drumurile publice, autovehicule / tractoare agricole sau forestiere trebuie să fie în bună stare de funcţionare şi să îndeplinească condiţiile tehnice stabilite prin lege.


Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu Starea tehnică a vehiculelor --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile și Interzicerile conducătorilor auto --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării

Articole de referință (actualizate 2021)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
6. să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreună cu încărcătura, dimensiunile acestuia;

Regulament - Articolul 171

Autovehiculul sau ansamblul de vehicule care, prin construcţie sau datorită încărcăturii transportate, depăşeşte masa totala de 80 tone şi/sau lungimea de 40 m ori lăţimea de 5 m sau înălţimea de 5 m poate circula pe drumul public numai în baza autorizaţiei speciale emise de administratorul acestuia şi cu avizul poliţiei rutiere.


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 7

Orice vehicul care circulă pe drumurile publice trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei.

OUG - Articolul 10

(1) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat, precum şi a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

8 Comentarii Lasă un comentariu


Stefania Rely
Stefania Rely 30.06.2021 17:57
Multumesc scoala rutiera admis sala si traseu.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.07.2021 15:05

Cu placere, felicitari!


Paul Adrian Tanasa
Paul Adrian Tanasa 11.05.2021 10:30
1. DRPCIV ar trebui sa va cumpere cu bani grei platforma de invatare. Este impecabila
2. Interfata voastra este mult mult mai prietenoasa. Desi sunt aceleasi intrebari, interfata te ajuta intr-un fel. Nu stiu cum dar o face.
3. Faptul ca la final, vezi ce ai gresit si ti se si explica este fantastic.
Ma lupt cu legislatia pentru ca cei care au facut legislatia efectiv folosesc cuvintele cum vor ei. Exemplu: autovehicul/vehicul. Cand vor ei e ori autovehicul ori vehicul. Este gresit din toate punctele de vedere. Nu mai zic de patrunde/intra in intersectie si trece prin intersectie. Sunt sinonime, este adevarat dar depinde mult si de context.
O alta aberatie este intrebarea la care “verificarea sistemului de climatizare inainte de plecare este obligatori” este un raspuns corect. Nu a fost chip sa gasesc pe cineva cu carnet care sa spuna ca trebuie si ca are si o explicatie logica…este absurd.
Platforma nationala nu vrea sa vada ca stii cinsa te arda pentru ce nu stii, in timp ce platforma dumneavoastra este axata pe a invata cursantul nu a-l sanctiona pentru ce nu stie.
Va felicit!
Semnat: un utilizator care mereu cauta defecte, cutume, nod in papura. La voi nu am gasit nimic. Felicitari!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.05.2021 15:29

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Aida Stere
Aida Stere 20.07.2020 11:53
Multumesc scoala rutiera , admis azi constanta 26 puncte
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.07.2020 14:57

Cu placere, felicitari!


Cutaru Aurel
Cutaru Aurel 27.09.2020 19:20
Buna seara cum pot face sa le retin mai bine si sa le inteleg ca joi am examenul
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.09.2020 16:36

Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic 


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓