Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Categoria B (B, B1)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 1183)
Întrebarea 572 din 1183

În ce condiții pot circula pe drumurile publice autovehiculele / tractoarele agricole sau forestiere?


A când au un aspect civilizat;
B când nu depășesc greutatea și gabaritul înscrise în certificatul de înmatriculare;
C când sunt în bună stare de funcționare și îndeplinesc condițiile tehnice stabilite prin lege.

Explicație întrebare (actualizată 2021)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede că aspectul civilizat este o condiție pentru autovehicule / tractoare agricole sau forestiere pentru a puta circula pe drumurile publice.


Pentru varianta  B 

Prima parte a acestei variante de răspuns este corectă „când nu depăşesc greutatea înscrisă în certificatul de înmatriculare”. Este interzis să se depășească greutatea admisă, adică masa totală maximă autorizata.

A doua parte a acestei variante de răspuns NU este corectă „când nu depăşesc gabaritul înscris în certificatul de înmatriculare”. Trebuie să avem în vedere că Gabarit = lungime/lățime/înălțime.

Se interzice conducătorului de autovehicul sau tramvai să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreuna cu încărcătura, dimensiunile acestuia. Nu se specifică de înălțime, doar de lungime și lăţime. Iar gabaritul însemnând lungime/lățime/înălțime, înălțimea nu este o condiție pentru ca autovehiculele sau remorcile să poată circula pe drumurile publice. Însă daca înălțimea depaseste 5 m se poate circula pe drumul public numai în baza autorizaţiei speciale emise de administratorul acestuia şi cu avizul poliţiei rutiere.


Pentru varianta  C 

Pentru a circula pe drumurile publice, autovehicule / tractoare agricole sau forestiere trebuie să fie în bună stare de funcţionare şi să îndeplinească condiţiile tehnice stabilite prin lege.


Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu Starea tehnică a vehiculelor --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor
Găsiți aici lecție video cu Obligațiile și Interzicerile conducătorilor auto --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării

Articole de referință (actualizate 2021)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
6. să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreună cu încărcătura, dimensiunile acestuia;

Regulament - Articolul 171

Autovehiculul sau ansamblul de vehicule care, prin construcţie sau datorită încărcăturii transportate, depăşeşte masa totala de 80 tone şi/sau lungimea de 40 m ori lăţimea de 5 m sau înălţimea de 5 m poate circula pe drumul public numai în baza autorizaţiei speciale emise de administratorul acestuia şi cu avizul poliţiei rutiere.


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 7

Orice vehicul care circulă pe drumurile publice trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei.

OUG - Articolul 10

(1) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat, precum şi a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

4 Comentarii Lasă un comentariu

Aida Stere
Aida Stere 20.07.2020 11:53
Multumesc scoala rutiera , admis azi constanta 26 puncte
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.07.2020 14:57

Cu placere, felicitari!


Cutaru Aurel
Cutaru Aurel 27.09.2020 19:20
Buna seara cum pot face sa le retin mai bine si sa le inteleg ca joi am examenul
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.09.2020 16:36

Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic 


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓