Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)

% din tot PASUL 3 (0 din 475)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria D (D, D1, Tb, Tv)
Întrebarea 135 din 475

Cum veți semnaliza faptul că autobuzul cu care circulați a rămas în pană pe partea carosabilă?

A prin folosirea luminilor de poziție;
B prin instalarea triunghiurilor reflectorizante și prin folosirea luminilor de avarie;
C prin purtarea vestei reflectorizante.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră NU prevede obligația de a folosi luminile de poziție atunci când vehiculul cu care circulați a rămas în pană pe partea carosabilă.


Pentru varianta  B 

În situația în care rămâneți cu vehiculul în pană pe partea carosabilă, trebuie să îl scoateți imediat în afara părții carosabile. Iar dacă scoaterea acestuia în afara părții carosabile nu este posibilă, trebuie să îl deplasați lângă bordură ori acostament, semnalizând vehiculul prin punerea în funcțiune a luminilor de avarie și prin instalarea triunghiurilor reflectorizante la cel puțin 30 de metri înainte și după acesta.


Pentru varianta  C 

Legislația rutieră prevede că doar conducătorii vehiculelor și tractoarelor agricole sau forestiere cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte, obligatoriu, echipament de protecție-avertizare fluorescent-reflectorizant, atunci când execută intervenții la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public. Această obligație nu o au și conducătorii vehiculelor din categoria B.


Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Obligații și interdicții în caz de defecțiune tehnică - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații și interdicții în caz de defecțiune tehnică sau la remorcarea vehiculelor
Folosirea corectă a sistemului de iluminare și semnalizare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor și sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă
Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament** - Articolul 114

(1) Conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:
a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;
[...]


Pentru varianta  B 

Regulament** - Articolul 155

(1) În cazul rămânerii în până a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori a remorcii acestuia, conducătorul ansamblului este obligat să îl scoată imediat în afara părții carosabile sau, dacă nu este posibil, să îl deplaseze lângă bordura ori acostament, așezându-l paralel cu axa drumului și luând măsuri pentru remedierea deficiențelor sau, după caz, de remorcare.
[...]

Regulament** - Articolul 156

(1) Dacă un autovehicul, tractor agricol sau forestier sau o remorcă a rămas în până pe partea carosabilă a drumului și nu poate fi deplasat/deplasată în afara acesteia, conducătorul autovehiculului, tractorului agricol sau forestier este obligat să pună în funcțiune luminile de avarie și să instaleze triunghiurile reflectorizante.
(2) Triunghiurile reflectorizante se instalează în faţă şi în spatele vehiculului, pe aceeaşi bandă de circulaţie, la o distanţă de cel puţin 30 m de acesta, astfel încât să poată fi observate din timp de către participanţii la trafic care se apropie. În localităţi, atunci când circulaţia este intensă, triunghiurile reflectorizante pot fi aşezate la o distanţă mai mica sau chiar pe vehicul, astfel încât să poată fi observate din timp de ceilalţi conducători de vehicule.
[...]


Pentru varianta  C 

OUG* - Articolul 35

[...]
(6) Conducătorii autovehiculelor şi tractoarelor agricole sau forestiere cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sunt obligaţi să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public.
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

2 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.