Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria Redobândire

% din tot PASUL 3 (0 din 361)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria Redobândire
Întrebarea 266 din 361

Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul:

A a manevrei de oprire a vehiculului în loc nepermis;
B a manevrei de mers înapoi pe o distanță mai mare de 50 de metri;
C a manevrei de întoarcere a vehiculului prin folosirea frânei de ajutor.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Efectuarea manevrei de oprire a vehiculului în loc nepermis NU este considerată a fi comportament agresiv dar constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni și cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.


Pentru varianta  B 

Conducătorului de vehicul îi este interzis să efectueze manevra de mers înapoi pe o distanță mai mare de 50 de metri. Nerespectarea acestei interziceri NU este considerată a fi comportament agresiv dar se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni și cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.


Pentru varianta  

Este interzisă adoptarea unui comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice. Efectuarea manevrei de întoarcere a vehiculului prin folosirea frânei de ajutor este considerată a fi comportament agresiv, fiind interzisă efectuarea acestei manevre pe drumurile publice.

Adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice se sancționează contravențional, astfel:

  • dacă prin adoptarea unui comportament agresiv s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (însemnând un accident rutier fără victime), se aplică amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile;
  • dacă prin adoptarea unui comportament agresiv NU s-a produs un accident de circulație, se aplică amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu Obligațiile și Interzicerile conducătorilor auto --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

OUG - Articolul 99

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:
(2) Amenda contravențională prevăzută la alin. (1) se aplică și conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârșește o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).

OUG - Articolul 108

(1) Săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:
8. oprirea neregulamentară;


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 128

(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:
b) pe o distanță mai mare de 50 m;

OUG - Articolul 99

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:
(2) Amenda contravențională prevăzută la alin. (1) se aplică și conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârșește o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).

OUG - Articolul 108

(1) Săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:
6. nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers;


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 54^1

(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.