Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 662 din 1200

Un vehicul va fi imobilizat dacă:

A numărul de înmatriculare sau de înregistrare este fals;
B starea tehnică a pneurilor este necorespunzătoare;
C conducătorul auto refuză să poarte centura de siguranţă.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Imobilizarea unui vehicul se dispune de către polițistul rutier pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat ori cu număr de înmatriculare sau de înregistrare fals ori fără a avea montată una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare.

Pe lângă imobilizarea vehiculului, pentru aceste fapte se mai aplică și:

  • Conducerea unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare se sancționează, pe lângă imobilizarea vehiculului, se pedepsește cu amenda contravențională prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea a 6 puncte de penalizare;
  • Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, pe lângă imobilizarea vehiculului, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă;
  • Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare, pe lângă imobilizarea vehiculului, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Pentru varianta  B 

Dacă starea tehnică a pneurilor este necorespunzătoare se va reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare și se va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile. Prin urmare, autovehiculul nu va fi imobilizat


Pentru varianta  C 

În cazul în care conducătorul auto refuză să poarte centura de siguranţă și este depistat de polițistul rutier, acesta va fi sancționat cu amendă prevăzută în clasa I de sancţiuni și cu aplicarea a două puncte de penalizare.


Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu --> Codul Rutier - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu
Găsiți aici lecție video cu Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare --> Codul Rutier - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 1-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 1

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

OUG - Articolul 117

(1) Imobilizarea unui vehicul se dispune de către poliţistul rutier în cazul săvârşirii de către conducătorul acestuia a uneia dintre următoarele fapte:
a) conducerea unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat ori cu număr de înmatriculare sau de înregistrare fals ori fără a avea montate plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare;

Codul penal - Articolul 334

Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat

(1) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă..
(2) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

OUG - Articolul 102

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
(2) Amenda contravențională prevăzută la alin. (1) se aplică și conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârșește o faptă pentru care se aplică 6 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. d).

OUG - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
d) 6 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:
4. conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare ori dacă plăcuțele cu numărul de înmatriculare ori de înregistrare nu sunt fixate în locurile special destinate;


Pentru varianta  B 

OUG - Articolul 112

(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
h) anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în cartea de identitate a vehiculului, prezintă tăieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisă;

(2) În situațiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), h^1), k), o), p), r), s) la reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, polițistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, iar în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t), u), v), x) și y) o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile.


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 99

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).

OUG - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
3. nerespectarea obligaţiei de a purta, în timpul circulaţiei pe drumurile publice, centura de siguranţă ori căştile de protecţie omologate, după caz;

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

13 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.