Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1199)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 723 din 1199

Care dintre faptele de mai jos, comise într-un interval de 12 luni de la restituirea permisului de conducere, atrag sancţiunea contravenţională de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, pentru 60 de zile?

A încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la semnalizarea schimbării direcţiei de mers;
B încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la folosirea luminilor din dotare pe timp de noapte;
C acumularea din nou a cel puţin 15 puncte de penalizare.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Pentru încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la semnalizarea schimbării direcţiei de mers NU se suspendă dreptul de a conduce. Pentru această faptă se aplică doar amendă contravențională din clasa 1.


Pentru varianta  B 

Pentru încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la folosirea luminilor din dotare pe timp de noapte NU se suspendă dreptul de a conduce. Pentru această faptă se aplică două puncte de penalizare și amendă contravențională din clasa 1.


Pentru varianta  C 

La acumularea a 15 puncte de penalizare se suspendă exercitarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile. După trecerea acestei suspendări de 30 de zile, dacă în termen de 12 luni se cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare, suspendarea exercitării dreptului de a conduce va fi de această dată pentru o perioada de 60 de zile.


Răspunsul corect este: C

Găsiți aici lecție video cu alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) --> Codul Rutier - Alte sancțiuni
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 1-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 1
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 2-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 2
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 3-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 3
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 4-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 4

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

OUG - Articolul 99

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
2. nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers;


Pentru varianta  B 

OUG - Articolul 99

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).

OUG - Articolul 108

(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
1. folosirea incorectă a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul şi tractor agricol sau forestier care circulă din sens opus;
9. folosirea incorectă a luminilor de drum faţă de autovehiculul şi tractorul agricol sau forestier care circulă în faţa sa, în aceeaşi direcţie de mers.


Pentru varianta  C 

OUG - Articolul 103

(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:
a) pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

19 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.