Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1183)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 44 din 1183

Mersul înapoi este interzis:

A la mai puţin de 100 m de trecerile la nivel cu calea ferată;
B la ieşirea din curţi, garaje sau ganguri;
C pe străzile unde circulaţia se desfăşoară într-un singur sens.

Explicație video (actualizată 2022)

Explicație (actualizată 2022)

Pentru varianta  A 

Mersul înapoi NU este interzis la mai puțin de 100 metri de trecerile la nivel cu calea ferată, dar este interzis pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă și la o distanță mai mica de 50 metri înainte și după acestea.

Legislația rutieră interzice mersul înapoi acolo unde se interzice întoarcerea -> întoarcerea este interzisă acolo unde este interzisă oprirea -> iar oprirea este interzisă pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă și la o distanță mai mica de 50 metri înainte și după acestea.


Pentru varianta  B 

Se interzice mersul înapoi cu vehiculul la ieșirea de pe proprietăți alăturate drumului public. Este interzis mersul înapoi în aceste situații deoarece vizibilitatea este foarte scăzută. La ieșirea de pe proprietățile alăturate drumului public, vehiculele se scot cu fața și se acordă prioritate de trecere tuturor participanților la trafic, indiferent din ce direcție circulă aceștia.


Pentru varianta  C 

Pe străzile unde circulația se desfășoară într-un singur sens (sens unic) mersul înapoi este permis, dar este permis, ca pe toate celelalte drumuri, pe o distanță de maxim 50 de metri.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu manevra de mers înapoi --> Codul Rutier - Manevra de mers înapoi
Găsiți aici lecție video cu manevra de întoarcere --> Codul Rutier - Manevra de întoarcere
Găsiți aici lecție video cu situațiile de oprire interzisă --> Codul Rutier - Oprirea interzisă

Articole de referință (legislație 2022)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 128

(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:

a) în cazurile prevăzute la art. 126, cu excepţia lit. d);

Regulament - Articolul 126

Se interzice întoarcerea vehiculului:

a) în locurile în care este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 142 lit. f);

Regulament - Articolul 142

Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:

b) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă și la o distanță mai mica de 50 m înainte și după acestea;


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 128

(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:
c) la ieşirea de pe proprietăţi alăturate drumurilor publice.


Pentru varianta  C 

Regulament - Articolul 128

(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:
a) în cazurile prevăzute la art. 126, cu excepţia lit. d);

Regulament - Articolul 126

Se interzice întoarcerea vehiculului:
d) pe drumurile cu sens unic;

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

23 Comentarii Lasă un comentariu


Aron Borzasi
Aron Borzasi 19.06.2022 18:45
Dupa cum amintesc, era posibila iesirea din curti, garaje si ganguri daca e cineva langa de drum, care imi face semne daca sunt liber sa fac manevra, nu punand in pericol pe cei care conducatorile de vehicule pe drum. Asta fiind singurul exceptie, am crezut ca si varianta B este corect, fiinda nu se mentioneaza situatia care face exceptie, ci se vorbeste despre fiecare caz, care ar fi o afirmatie falsa, neprecizand exceptia cand manevra este admisa. Va intreb, amintesc corect? Sau s-a schimbat legea?

O alta intrebare ar fi: Se stie ca nu se poate executa manevra depasirii biciclistilor in cazul in care linia este continuu. Este la fel si pentru tractoare si vehicule cu tractiune animala?
Aron Borzasi
Aron Borzasi 19.06.2022 19:25
COMENTUL DE SUS ARE GRESELI, AM INCERCAT SA-L CORECTEZ. CITITI ACESTA IN LOC DE CELELALT. Dupa cum amintesc, era posibila iesirea din curti, garaje si ganguri daca e cineva langa de drum, care imi face semne daca sunt liber sa fac manevra, nu punand in pericol pe ceilalti participanti la trafic. Asta fiind singurul exceptie, am crezut ca varianta B e fals, fiinda nu se mentioneaza situatia care face exceptie, ci se vorbeste despre fiecare caz. Acesta a fost trenul meu de gandire. Va intreb: nu se mai poate iesirea cu ajutorul cuiva? O alta intrebare: se stie ca nu se poate executa manevra depasirii biciclistilor in cazul in care linia este continuu. Este la fel si pentru tractoare, vehicule cu tractiune animala si/sau alta vehicule lente? (Sper ca nu mai sunt greseli... va rog din suflet sa adaugati o optiune pentru a edita comentariile)
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 09.07.2022 20:11

Bună ziua! Ieșirea este interzisă cu spatele (mersul înapoi) din c*rți garaje și ganguri. Legat de situația în care este nevoie de cineva pentru a te ghida la mersul cu spatele, legislația rutieră face referire la cazurile în care manevra de mers înapoi este permisă, dar vizibilitatea în spate este împiedicată.
Regulament - Articolul 128(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:

a) în cazurile prevăzute la art. 126, cu excepția lit. d);

b) pe o distanță mai mare de 50 m;

c) la ieșirea de pe proprietăți alăturate drumurilor publice.

(2) În locurile în care mersul înapoi este permis, dar vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acestuia este dirijat de cel puțin o persoană aflată în afara vehiculului.

(3) Persoana care dirijează manevrarea cu spatele a unui vehicul este obligată să se asigure că manevra se efectuează fără a pune în pericol siguranța participanților la trafic.
Legat de interzicerea de a depăși bicicletelor când marcajul de separare a sensurilor/benzilor este continuu, această prevedere se aplică doar la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice. La depășirea celorlalte vehicule, dacă nu se încalcă marcajul continuu, depășirea poate fi efectuată.
Regulament - Articolul 118(2) Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h.
Oancea Mihai Gabriel
Oancea Mihai Gabriel 10.05.2022 17:34
super bine explicate intrebarile

Dorelsi Lautaru
Dorelsi Lautaru 13.11.2021 13:16
Mulțumesc admisa ieri12.11.2021
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.11.2021 08:16

Cu placere, felicitari!Iulian Minzat
Iulian Minzat 11.07.2021 10:06
Pot sa merg la sală, dacă am împlinit 18 ani , dar încă nu mi-a venit buletinul nou? Dar îl am ca dovada pe celălalt vechi, pentru ca mi l au lăsat cei de la sediul de poliție în caz ca îmi mai trebuie..
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.11.2021 08:17

Ia legatura cu cei de la DRPCIV / SRPCIV din judetul tau.rebeca hapiuc
rebeca hapiuc 29.03.2021 15:37
Buna seara ! Am si eu o întrebare, am luat sala m-am programat pentru traseu , dar nu mi.a scris nimic pe dosar . Nici cu ce punctaj . Nimic. Asa se procedează? Multumesc anticipat
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.03.2021 15:45

Apari admis la ei in baza de date.Alexandru Alex
Alexandru Alex 13.03.2021 21:05
Pot sa ma bag în sala fără programare dacă am pierdut-o pe a mea din cauza la buletin?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.03.2021 08:52

In majoritatea judetelor ai nevoie de programare.Ia legatura cu instructorul tau, el stie cel mai bine cum este la el in judetRaluca andreea
Raluca andreea 12.03.2021 16:01
Buna ! Cum pot reusi sa invat semnele de circulatie si logica intrebarilor atunci cand intrebarea are mai mult de un raspuns .
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.03.2021 16:32

Vizualizeaza explicatiile video asa retii mai usor.Alupoaiei Maria
Alupoaiei Maria 28.08.2020 21:46
Buna seara cum a reusit surdo muti a luat permis dar nu stie cuvinte chestionare si vreau sa știu va rog să-mi spui mulțumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.08.2020 07:58

Vezi daca la tine in judet exista o astfel de scoala de soferi pentru cei cu aceasta problema, ei te vor ajuta.

 Avram ionut
Avram ionut 05.04.2019 15:30
poti da cu spatele la nivel cu calea ferata la 100 m?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 07.04.2019 13:50

Da, este permis. Vezi explicatia text de mai sus ca sa intelegi mai bine.Petruta Gogoiu
Petruta Gogoiu 06.11.2018 01:03
Va rog si respect ptr ceea ce faceti ptr noi

Petruta Gogoiu
Petruta Gogoiu 06.11.2018 01:01
Buna seara este foarte important faptul ca ne ati pus la dispozitie tot ceea ce ne trebuie sa putem obtine permisul si sunte ti cei mai tari dar urgent am nevoie de uun instrucor care sa si dea interesul ca elevul lui sa ia permisul din prima adica eu si ny stiu unde sa ma orientez !maine vreau sa ma inscriu la scoala dar domnul intructor cu care am vb mia spus ca trebuie sa ajung la Timpuri Noi lafacultatea Titu Maiorescu !acum ca am citit "capcane la inscrieree imi e teama ca nu ma inscriy la o scoala buna eventual. Un instructor bun !dati mi o scoala buna unde chiar pot invata ok ptr ca sa pot lua examenul din prima
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.11.2018 12:15

Nu ne putem baza pe nimeni si de aceea nu va putem face o recomandare. Incearca sa gasesti prin recomandari de la cunostinte.Andrei Ungureanu
Andrei Ungureanu 03.11.2018 19:24
Poti circula cu spatele pe strazile cu sens unic?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.11.2018 12:13

Da, dar nu mai mult de 50 de metri.


Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓