Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 45 din 1200

Care este ordinea de trecere prin intersecție a celor trei vehicule?

A autoturismul roșu, autoturismul albastru, autobuzul;
B autoturismul albastru, autoturismul roșu, autobuzul;
C autobuzul, autoturismul albastru, autoturismul roșu.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Intersecția din imagine este dirijată cu indicatoare de reglementare de prioritate, sub fiecare indicator se găsește instalat câte un panou adițional care indică direcția drumului cu prioritate.

Autoturismul roșu circulă pe drumul cu prioritate, autobuzul vine de pe un drum fără prioritate iar autoturismul albastru vine de pe drumul cu prioritate, însă circulând pe direcția înainte, părăsește drumul cu prioritate.

Autobuzul trebuie să le acorde prioritate de trecere celor două autoturisme deoarece întâlnește indicatorul „Cedează trecerea”.

Între autoturismul roșu și cel albastru s-a creat o situație de egalitate, ambele întâlnind indicatorul „Drum cu prioritate”, situație în care se va aplica regula priorității de dreapta, autoturismul albastru îi va acorda prioritate de trecere autoturismului roșu deoarece acesta îi vine din partea dreaptă.

Ordinea de trecere este următoarea: autoturismul roșu, urmat de autoturismul albastru iar ultimul prin intersecție va trece autobuzul.

Răspunsul corect este: A


Recomandări:
Explicațiile complete ale indicatoarelor --> Drum cu prioritateCedează trecerea, Direcția drumului cu prioritate 1 și Direcția drumului cu prioritate 2
Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare
Prioritatea de trecere acordată prin lege - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 59

[...]
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta.
(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.
[...]

Regulament** - Articolul 129

(1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificaţia: "Drum cu prioritate", "Intersecţie cu un drum fără prioritate" sau "Prioritate faţă de circulaţia din sens invers" are prioritate de trecere.
(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţievehiculul care vine din dreapta are prioritate.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

17 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.