Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 1103 din 1200

Ce obligații ai într-o intersecție?

A să acorzi prioritate de trecere atunci când pietonii angajați regulamentar în traversare se află pe sensul tău de mers;
B să circuli cât mai aproape de bordura din partea dreaptă a trotuarului;
C să circuli cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara acestora, dacă drumul are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar în apropierea părții carosabile intenționează să traverseze.

Explicație video (actualizată 2024)

Explicație (actualizată 2024)

Pentru variantele  A  și  C 

La trecerile pentru pietoni nesemaforizatesemnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are o singură bandă de circulație pentru fiecare sens, se procedează după cum urmează:

  • atunci când nu sunt pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni, veți circula cu atenție sporita fără a avea obligația de a reduce viteza de deplasare;
  • atunci când se află pietoni în imediata apropiere a trecerii pentru pietoni care intenționează să se angajeze în traversare, aveți obligația de a circula cu o viteza care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, pentru a putea opri în condiții de siguranță în cazul în care trebuie să acordați prioritate pietonilor;
  • atunci când pietonii se angajează în traversarea drumului, pe lângă obligația de a circula cu o viteza care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, aveți și obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers.

Trebuie reținut că legislația rutieră impune această obligație de a circula cu o viteza care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților dacă trecerea pentru pietoni care este nesemaforizată, semnalizată prin indicatoare și marcaje, se afla pe un drum cu o singură bandă de circulație pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediată apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare. În cazul în care drumul are două sau mai multe benzi de circulație pe sens, această obligație privind viteza de deplasare nu se mai aplică, indiferent dacă se află pietoni în imediata apropiere a trecerii pentru pietoni care intenționează să se angajeze în traversare, însă rămâne obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers.

Mai multe informații despre obligațiile pe care le are conducătorul de vehicul la trecerea pentru pietoni, în funcție de tipul acesteia și de numărul de benzi pe sens, găsiți în lecția Audio-Video „Capitolul 4 partea 2 - Trecerea pentru pietoni și obligațiile pietonilor” din pasul 1 de pe Școala Rutieră.


Pentru varianta  B 

Este greșit să circuli cât mai aproape de bordura din partea dreaptă a trotuarului. Analizând această variantă de răspuns, pentru vă conforma cu aceasta trebuie să circulați pe trotuar pentru a putea ajunge cât mai aproape de bordura din dreapta a trotuarului.

Trebuie reținut că în intersecții, poziția vehiculului pe partea carosabilă a sensului dvs. de mers este influențată de direcția în care vreți să circulați. De exemplu, dacă doriți să virați către stânga, vă încadrați cât mai pe stânga sensului de mers, dar fără să intrați pe sensul opus de circulație.


Răspunsul corect este: A și C


Recomandări:
Totul despre trecerea pentru pietoni - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Trecerea pentru pietoni și obligațiile pietonilor
Reducerea vitezei și limitele maxime de viteză - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Viteza de deplasare
Circulația în intersecții - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Circulația în intersecții

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru variantele  A  și  C 

Regulament** - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:
[...]
h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediată apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;
[...]

Regulament** - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
[...]
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.


Pentru varianta  B 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.


** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

19 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.