Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1183)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 1160 din 1183

Ce nu le este permis posesorilor de autovehicule?

A să circule cu maşina murdară;
B să monteze alte dispozitive de iluminare decât cele omologate;
C să instaleze alte avertizoare sonore decât cele impuse de autoritatea competentă.

Explicație video (actualizată 2022)

Explicație (actualizată 2022)

Pentru varianta  A 

Legislația rutieră nu le interzice conducătorilor de autovehicule să circule cu maşina murdară, dar specifică faptul că aceștia trebuie să menţină permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale, dar şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare.


Pentru variantele  B  și  C 

Posesorilor de autovehicule nu le este permis să monteze pe acestea alte dispozitive de iluminare decât cele omologate sau alte avertizoare sonore decât cele impuse de autoritatea competentă. Nerespectarea acestor interziceri se consideră contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni și cu reținerea certificatului de înmatriculare, eliberându-se o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.


Răspunsul corect este: B și C

Găsiți aici lecție video cu Starea tehnică a vehiculelor --> Codul Rutier - Starea tehnică a vehiculelor
Găsiți aici lecție video cu contravenții din clasa a 3-a --> Codul Rutier - Contravenții clasa 3
Găsiți aici lecție video cu Reținerea certificatului de înmatriculare --> Codul Rutier - Reținerea certificatului de înmatriculare
Găsiți aici lecție video cu Obligații la plecarea la traseu --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu

Articole de referință (legislație 2022)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 147

Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat:
3. să verifice funcţionarea sistemului de lumini şi de semnalizare, a instalaţiei de climatizare, să menţină permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului şi remorcii;


Pentru variantele  B  și  C 

Regulament - Articolul 13

Se interzice montarea la autovehicul, tractor folosit în exploatări agricole şi forestiere şi vehicul pentru efectuarea de servicii sau lucrări, tramvai ori remorca a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini, dispozitive ori accesorii de avertizare decât cele omologate.

OUG - Articolul 101

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
10. montarea la autovehicul şi tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate

OUG - Articolul 112

(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
d) vehiculul circulă cu defecţiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), h^1), k), o), p), r) şi s), la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, iar în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t), u), v) şi x), o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

8 Comentarii Lasă un comentariu


Ionut Hîrtopanu
Ionut Hîrtopanu 22.07.2022 14:46
Salut, dupa noul codului rutier nu se mai piermite circulatia cu masinile murdare, dar daca doresti sa selectezi toate cele 3 raspunsuri la intrebare iti da automat ca aceasta este o greseala!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.07.2022 10:39

Articolul 147 de mai sus se referă la a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare. Deci, nu se referă la întregul autovehicul (mașină). Această obligație este de foarte mult timp în legislația rutieră doar că de c*rând, în 2022, s-a prevăzut și o sancțiune pentru nerespectarea cestei obligații.
OUG 1095/2002 - Articolul 101

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

21. nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului.

(la 27-02-2022, Alineatul (1) din Articolul 101 , Capitolul VII a fost completat de Punctul 15, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 )
**** Denis
**** Denis 25.10.2021 11:00
Ce? La alta intrebare zice asa: "Vi se interzice circulatia cu autoturismul pe drumurile publice cand: a)... b)... c) dispozitivul de avertizare sonora nu este corespunzator"
Varianta c) nu este corecta daca o selectezi iar la explicatie spune: "Nu vi se interzice circulatia cu autoturismul pe drumurile publice cand dispozitivul de avertizare sonora nu este corespunzator...".
Dar aici e invers.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 17.11.2021 08:26

Este o diferență intre cele doua intrebari. Aici, la aceasta întrebare este vorba de ce nu le este permis/ ce le este interzis posesorilor de autovehicule. Iar la întrebarea de care amintești tu „Vi se interzice circulația cu autoturismul pe drumurile publice când” este vorba despre interzicerea de a circula atunci cand.Marius Bostan
Marius Bostan 23.08.2020 08:57
Pai daca am mașină murdară și nu se vede Nr de înmatriculare e bine??
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 24.08.2020 12:30

Citește explicația text de la varianta A de mai sus.plumbota ionut
plumbota ionut 05.11.2019 17:50
ESTE BUN ACEST SAIT PENTRU SCOALA DE SOFERI ???
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.11.2019 17:51

Sunt aceleasi intrebari ca la examenul oficial.

Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte. 


Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓