Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1192)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 166 din 1192

Ce obligaţie are conducătorul unui autovehicul imobilizat într-un pasaj subteran?

A să oprească motorul şi să acţioneze luminile de avarie;
B să tracteze autovehiculul până la ieşirea din pasajul subteran;
C să anunţe imediat pompierii în legătură cu locul în care se află.

Explicație video (actualizată 2023)

Explicație (actualizată 2023)

Pentru varianta  A 

În cazul în care rămâneți în pană cu autovehiculul într-un tunel, aveți obligația de a opri funcționarea motorului, de a pune în funcțiune luminile de avarie și de a instala triunghiurile reflectorizante la cel puțin 30 de metri înainte și după autovehicul.


Pentru varianta  B  și  C 

Nu aveți obligația să tractați autovehiculul până la ieşirea din pasajul subteran și nici să anunţați pompierii, aceștia vor fi chemați doar pentru descarcerare sau în caz de incendiu.


Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică

Articole de referință (legislație 2023)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 141

(3) În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului în pasaje subterane sau în tuneluri, conducătorul acestuia este obligat să oprească funcţionarea motorului.
(7) Nu este permisă oprirea sau staţionarea în tuneluri. În situaţii de urgenţă sau de pericol conducătorului de autovehicul îi este permisă oprirea sau staţionarea numai în locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător. În caz de imobilizare prelungită a autovehiculului în tunel, conducătorul de vehicul este obligat să oprească motorul.

Regulament - Articolul 156

(1) Dacă un autovehicul sau o remorcă a rămas în până pe partea carosabilă a drumului şi nu poate fi deplasat/deplasată în afara acesteia, conducătorul autovehiculului este obligat să pună în funcţiune luminile de avarie şi să instaleze triunghiurile reflectorizante.

Regulament - Articolul 114

(5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii:
a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
b) când vehiculul se deplasează foarte lent şi/sau constituie el însuşi un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic;
c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.

(6) În situaţiile prevăzute la alin. (5), conducătorii de autovehicule şi tramvaie trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers.


Pentru varianta  B  și  C 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

14 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.