Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

0% PASUL 3 - Mediu de învățare (0 întrebări din 1183)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 165 din 1183

Ce obligaţie are conducătorul unui autovehicul imobilizat într-un pasaj subteran?

A să oprească motorul şi să acţioneze luminile de avarie;
B să tracteze autovehiculul până la ieşirea din pasajul subteran;
C să anunţe imediat pompierii în legătură cu locul în care se află.

Explicație video (actualizată 2022)

Explicație (actualizată 2022)

Pentru varianta  A 

În cazul în care rămâneți în pană cu autovehiculul într-un tunel, aveți obligația de a opri funcționarea motorului, de a pune în funcțiune luminile de avarie și de a instala triunghiurile reflectorizante la cel puțin 30 de metri înainte și după autovehicul.


Pentru varianta  B  și  C 

Nu aveți obligația să să tractați autovehiculul până la ieşirea din pasajul subteran și nici să anunţați pompierii, aceștia vor fi chemați doar pentru descarcerare sau în caz de incendiu.


Răspunsul corect este: A

Găsiți aici lecție video cu Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică

Articole de referință (legislație 2022)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 141

(3) În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului în pasaje subterane sau în tuneluri, conducătorul acestuia este obligat să oprească funcţionarea motorului.
(7) Nu este permisă oprirea sau staţionarea în tuneluri. În situaţii de urgenţă sau de pericol conducătorului de autovehicul îi este permisă oprirea sau staţionarea numai în locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător. În caz de imobilizare prelungită a autovehiculului în tunel, conducătorul de vehicul este obligat să oprească motorul.

Regulament - Articolul 156

(1) Dacă un autovehicul sau o remorcă a rămas în până pe partea carosabilă a drumului şi nu poate fi deplasat/deplasată în afara acesteia, conducătorul autovehiculului este obligat să pună în funcţiune luminile de avarie şi să instaleze triunghiurile reflectorizante.

Regulament - Articolul 114

(5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii:
a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
b) când vehiculul se deplasează foarte lent şi/sau constituie el însuşi un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic;
c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.

(6) În situaţiile prevăzute la alin. (5), conducătorii de autovehicule şi tramvaie trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers.


Pentru varianta  B  și  C 

Legislația rutieră nu prevede nimic în acest sens.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

10 Comentarii Lasă un comentariu


Cristian Buruiană
Cristian Buruiană 21.09.2022 07:52
Mulțumesc pe saitul care aveți admis din prima mult succes la toți
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 21.09.2022 15:35

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.Ioana Lacatusu
Ioana Lacatusu 12.09.2022 10:58
Buna ziua, in tunel, pe langa triunghiuri si lumini de avarie se aprind si luminile de pozitie?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2022 09:21

Nu este obligatoriu să aprinzi și luminile de poziție sau de staționare, dar este recomandat din punct de vedere preventiv pentru a fi mai bine văzut de ceilalți participanți la trafic. Dar ține cont de următoarele:
Este obligatoriu să se folosească lumina de întâlnire (faza scurtă) sau de drum (faza lungă), în mers, atât în localități, cât și în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public. Prin urmare, este obligatoriu ca la circulația pe drumurile publice, de la lăsarea serii și pe tot parcursul nopții să se folosească lumina de întâlnire (faza scurtă) sau, dacă este cazul, lumina de drum (faza lungă).Este obligatorie folosirea luminilor de poziție sau de staționare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă din afara localităților, în următoarele cazuri: (pe baza art. 114 alin. 1 lit. a din Regulament)
  • de la lăsarea serii și până în zorii zilei;

  • ziua când plouă torențial, ninge abundent sau este ceață densă ori în alte condiții care reduc vizibilitatea pe drumul public.Este obligatorie folosirea luminii de întâlnire (faza scurtă) când se circulă printr-un tunel; (pe baza art. 114 alin. 7 din Regulament)
Lapadat Adrian
Lapadat Adrian 11.04.2022 15:27
Bună am sala pe 21.04.2022 ce mi recomandați am picat 2 ori odată cu 21 si odată cu 18
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.04.2022 15:08

Du-te la sala atunci cand ai facut toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte fiecare, repeta chestionarele la care ai mai putin de 25 de puncte si in caz ca nu ai facut inca mediul de invatare, ar fi bine sa il faci.In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usor.Stefan Furtuna
Stefan Furtuna 07.01.2021 20:47
De ce trebuie oprit motorul in tunel ? sunt curios
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.01.2021 16:01

Datorita noxelor.Alexandra Palea
Alexandra Palea 12.07.2020 17:30
Pana la urma, luminile de avarie si triunghiurile le punem si in tunel, în caz de imobilizare ,concomitent cu oprirea motorului? Sau asta facem in caz de imobilizare involuntara pe orice parte carosabila a drumului?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.07.2020 12:11

Se va proceda la instalarea triunghiurilor reflectorizante si la folosirea luminilor de avarie daca vehiculul este imobilizat pe partea carosabila, indiferent ca aceasta parte carosabila se afla in tunel sau nu. In plus, daca ești imobilizat in tunel, trebuie sa oprești si motorul.


Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓