Ai voie să-l iei "la rost" pe agentul de poliție, te ajută cu ceva?

Ai voie să-l iei

Ai voie sa-l iei "la rost" pe agentul de politie, te ajuta cu ceva?

Una dintre cele mai discutate chestiuni printre soferii din Romania este daca ai sau nu voie sa il iei la rost pe agentul de politie atunci cand esti oprit in trafic. Asadar, in acest articol vom clarifica aceasta nelamurire a multora, ajutati desigur de litera legii.

1. Politistul rutier este obligat sa se legitimeze in fata soferului?

Nimic mai fals, deoarece daca citim putin Legea 218 din 23 aprilie 2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, la articolul 41 scrie ca "in exercitarea atributiilor de serviciu politistul este obligat sa prezinte insigna sau legitimatia de serviciu, dupa caz, pentru a-si face cunoscuta, in prealabil, calitatea, cu exceptia situatiilor in care rezultatul interventiei sau siguranta ulterioara a politistului ar fi periclitata."

Cu alte cuvinte, atata timp cat agentul are insigna in piept, nu mai este obligat sa iti arate legitimatia.

2. Politistul rutier nu are voie sa te opreasca in trafic fara motiv!

Probabil ai auzit asta de multe ori, si mai mult ca sigur ca spus-o si tu, insa afla ca e fals. "Hotararea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice", specifica negru pe alb la articolul 182 ca "Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera, atunci când constata incalcari ale normelor rutiere ori în situatia în care exista indicii temeinice despre savârsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte si a bunurilor care fac obiectul urmaririi, precum si pentru verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza si în conditiile producerii unor calamitati naturale, dezastre sau a altor situatii care pun în pericol siguranta circulatiei."

3. Soferul are dreptul sa ceara cand este oprit "ordinul de serviciu" cu informatii despre zona si data filtrului facut?

Ei bine, si aceasta "legenda urbana" este falsa. Conform legislatiei, "ordinul de serviciu" este o dispozitie scrisa data de conducerea unei unitati prin care se cere uneia sau mai multor persoane salariate sa efectueze anumite actiuni, pe o perioada determinata în afara sarcinilor curente de munca ale compartimentelor din care fac parte persoanele respective.

In ceea ce priveste locul, data si activitatea agentilor in cazul unui filtru, toate acestea fac parte din cadrul unei dispozitii interne cu caracter secret ce pot fi verificate doar de superiorii agentului rutier, nu de orice sofer care se trezeste dintr-o data zmeu.

4. Cand esti oprit pentru centura, spre exemplu, politistul nu are voie sa-ti dea amenda si pentru altceva!

Practic nu exista nicio prevedere legala despre acest aspect, constatarea unor abateri ce incalca nomele legale putandu-se face oricand. Adica daca esti oprit pentru ca nu-ti functioneaza un far, si politistul observa si alte nereguli legate de acte, starea masinii sau mai rau, a soferului, poate lua masurile legale pentru fiecare in parte. Este logic ca nu te opri 10 metri mai in fata pentru a te amenda pentru restul neregulilor.

5. In cazul unui proces verbal de contraventie, poti sa semnezi ca ai luat la cunostinta faptele, insa nu ca le si recunosti!

In primul rand trebuie sa stii ca acest document nu are nicio rubrica speciala in care iti recunosti sau nu faptele, exista doar rubrica "Alte mentiuni". Aici, contravenientul poate solicita consemnarea opiniilor sale cu privire la continutul actului de constatare, cum sunt eventualele obiectiuni sau completari, etc. Mai jos pe tipizat contravenientul semneaza pentru ca a luat la cunostinta despre continutul procesului verbal si in baza acestei semnaturi primeste o copie a procesului verbal.

Deasemenea, cu siguranta ai auzit ca daca nu semnezi, poti sa convoci in instanta sub asistenta juridica agentul de politie. Si aceasta afirmatie este falsa, deoarece politistul care intocmeste procesul verbal nu are calitate procesuala in cazul contestatiei procesului verbal, parte intr-un asemenea proces este institutia din care acesta face parte, respectiv unitatea/subunitatea de politie. Iar aceasta la randul ei va fi reprezentata de un jurist.

6. Daca te opreste Politia Rutiera si ti se pare ca fac vreun abuz poti suna la 112 si "vine politia care va intocmi un raport."!

Singurul lucru cu care te vei alege daca suni la 112 in aceasta situatie, este o amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei. De ce? Pentru ca potrivit articolului 32 din O.U.G 34/2008, acest lucru este considerat un abuz din partea ta.

Tot in acest act normativ este prevazut faptul ca apelarea la numarul de urgenta 112 se face NUMAI pentru situatii de urgenta. Faptul ca esti oprit de un politist pentru control NU este o situatie de urgenta. In schimb, la 112 se pot semnala fapte violente daca acestea vin din partea agentului de rutiera.

7. In cazul in care esti oprit de o masina cu radar, ai voie sa ceri diferite acte, inclusiv certificatul metrologic?

Poate ti s-a spus si tie ca atunci cand te opreste radarul, ai dreptul sa incepi sa ceri legitimatia agentului, copia dupa certificatul metrologic al aparatului radar, legitimatia care atesta faptul ca are dreptul de a conduce masina MAI, sau ordinul de serviciu.

Nimic mai fals. Aceste documente au caracter intern, iar verificarea lor se face doar de seful ierarhic al politistului.

In acelasi timp, Certificatul de verificare metrologica se poate solicita doar de instanta de judecata în cazul în care contravenientul formuleaza contestatie împotriva procesului verbal, iar acest document se trimite în copie instantei, în niciun caz conducatorului auto sanctionat.

Acum ca stii cum stau lucrurile cu adevarat, crezi ca te va ajuta sa-l iei "la rost" pe agentul de politie?

10 Comentarii Lasă un comentariu


Drume Costel
Drume Costel 03.11.2020 17:27
Am fost oprit de un agent de circulație. Am oprit regulamentar (cât mai pe dreapta fără să încurc circulația). Am așteptat în mașină venirea agentului, fără să se prezinte mi-a solicitat actele, la care am răspuns că la B.P.R. sunt obligați să se prezinte. Având actele în portbagaj am fost nevoit să cobor să le prezint. Înmânând actele polițistului am fost obligat să urc în mașină să prezint documentele, ceea ce am făcut (obligațiile conducătorului auto, conform art. 35 punctul 2 spune să īnmânezi documentele, dar nu face referire în mașină sau lângă mașină). După ce mi sa adus la cunoștință ca am să fiu sancționat că nu aveam centura de siguranță, pe scaunul din dreapta față transport un cățel. Ceea ce am recunoscut și nu am comentat. Timpul de oprire, pt. īntocmirea P.V. a fost de 50 minute, care īntre timp am coborât lângă mașină personală și am fumat. La venirea polițistului am fost obligat să urc în mașină (ceea ce am făcut) și pe lângă sancțiunile primite, mi sa reținut permisul de conducere că nu am respectat semnalele, indicațiile și dispozițile polițistului rutier de a sta în mașină, la volan și să zic mersi că nu mi-a dat amendă că am aruncat chiștocul de țigări pe jos în carosabil. Întrebarea mea este care sunt indicațiile și dispozițile polițistului ( dacă acesta dorește să te rețină 10-20 de minute īntr-un picior, că așa dă dispoziție agentul, ești obligat să te supui?). Unde este dreptul la libertate, atât timp cât nu prezinți un pericol public? Mulțumesc frumos. Toată stima.

LAURENTIU LEONTE
LAURENTIU LEONTE 12.10.2020 08:41
Am fost oprit in trafic la ieșirea din sensul giratoriu de către un agent ce a făcut exces de zel. Chestia cu excesul de zel o poate stabili în fapt doar judecătorul de instanță, nu putem noi conducătorii auto să demonstrăm agentului faptul că nu am greșit, el fiind cel ce are dreptatea de partea lui în astfel de situații. În schimb am ținut cont de faptul că nu ai nicio șansă să te contrazici cu el în nicio situație și am atacat în instanță procesul verbal. De reținut un lucru: dacă aveam cameră auto de bord și înregistram ceea ce a făcut dl. agent nu dura atât de mult procesul prin tribunale, deci nu știam că în instanță sunt valabile și imagini preluate cu mijloace nu neapărat omologate. Este indicat să aveți așa ceva, instanțele aprobă și aceste imagini. vă dorec să nu aveți parte de incidente.
Ladislau Gal
Ladislau Gal 10.02.2021 13:42
Am contestat un PVCSC şi am ataşat ca şi probă pe un CD fişierul cu imaginile inregistrate de camera auto de la bord. Proba mea nu a fost luată în considerare de către instanţă dar s-a luat în considerare mărturia martorului Poliţiei care a afirmat în instanţă că nu-şi aminteşte exact ce s-a întâmplat (tracând mai mult de doi ani de la eveniment) dar a relatat faptele exact așa cu erau consemnate în PVCSC (sic!). Așa că vă recomand să nu vă bazaţi prea mult pe imaginile înregistrate cu camera de la bord în cazul contestaţiilor PVCSC (proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor). Vă doresc călătorii plăcute, fără poliţişti rutieri!

iancu ileana
iancu ileana 10.10.2020 13:35
politistii isi fac datoria. si eu am fost oprita in trafic, au fost cu mult bun simt. dar in momentul in care tu ridici tonul, sau nu_ti recunosti greseala e normal sa_si piarda rabdarea. adica o comiti si nu recunost?

Dan Galatus
Dan Galatus 23.11.2019 00:07
In mod sigur exista si situatii in care Politistul poate sa fie subiectiv ... sau sa nu actioneze la fel fata de toti participantii la trafic . In acest caz este recomandat sa faceti contestatie dar avand grija sa aveti si dovezi in acest sens . Aduc in sprijinul acestui lucru un episod petrecut in anul 1999 cand in localitatea Apahida am fost oprit de catre agentul de politie impreuna cu alti doi conducatori auto ,pentru aceasi fapta . Doar eu ,fiind incepator , am fost sanctionat ,ceilalti doi conducatori auto fiind lasati sa plece dupa verificarea actelor . Manevra incriminata a fost depasirea unui vehicul in zona de actiune a indicatorului "depasirea interzisa" . Deci ,cazuri exista ... Problema este ca ,daca nu veti putea face dovada acestor actiuni subiective ,nu are rost sa formulati contestatie ...

Ionut
Ionut 13.09.2017 23:56
din cate se pare nu ai nici un drept
Nica Laurentiu
Nica Laurentiu 25.09.2017 12:35
buna ziua.
ai "dreptul" de a respecta legea ...!!!
Alexandru Iurescu
Alexandru Iurescu 21.01.2018 09:58
Exact!

George Calistru
George Calistru 24.07.2017 22:56
Cel mai bine si mai sigur e sa nu comiti greseli in trafic.

costelobreja13@gmail.com
costelobreja13@gmail.com 22.05.2017 19:58
Consider ca nu are nici un rost,tinand cont ca in majoritatea cazurilor au dreptate si sant protejati prin legile in vigoare cei din politia rutiera.Cred ca si atunci cand consider ca am o oarecare dreptate,cel mai bine e sa taci si sa accepti ce zic,decat sa te pui cu ei.Dar cel mai sigur,capul aplecat sabia nul taie.

Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓