Ce faci în caz de accident

Ce faci în caz de accident

Ce faci în caz de accident?

Voi, cei ce invatati de pe Scoala Rutiera, la un moment dat veti deveni soferi incepatori iar posibilitatea sa fiti implicati in accidente de circulatie este destul de mare. Fie ele, accidente usoare sau grave, este bine sa stiti urmatoarele lucruri inainte de a porni pentru prima data la drum.

Accident cu victime.

In cazul in care accidentul  in care ati fost implicat a fost unul in urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii unei personae, nu trebuie sa modificati pozitia vehiculului sau sa stergeti urmele accidentului pana la sosirea echipajului de politie , care va fi anuntat imediat prin apelarea numarului national unic pentru apeluri de urgenta 112.


Nu parasiti locul accidentului !

Parasirea locului accidentului fara incuviintarea politiei ori a procurorului care efectueaza cercetarea locului faptei, precum si modificarea sau stergerea urmelor accidentului de catre conducatorul oricarui vehicul angajat intr-un astfel de accident de circulatie constituie infractiune si se pedepseste conform prevederilor legale (art.81 din O.U.G. nr. 195/2002) cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Accident fara victime.

In cazul in care accidental in care ati fost implicat s-a soldat doar cu pagube materiale trebuie sa scoateti imediat vehiculele in afara partii carosabile ori, daca starea vehiculelor nu permite acest lucru, sa le deplasati cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizandu-le prezenta.

Dupa scoaterea vehiculelor in afara partii carosabile aveti doua variante la care puteti apela.

Varianta 1:

Conducatorii vehiculelor implicate in accident trebuie sa mearga impreuna la sectia de Politie pe raza careia a avut loc accidental in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.

Odata ajunsi la Politie acestia vor incheia un proces verbal, se va stabili vinovatia si se va elibera autorizatia de reparatie pentru vehicul. Soferul gasit vinovat va da o copie a politei sale RCA celuilalt sofer.

Varianta 2:

Se poate folosi constatarea amiabila (CA), in care cei doi soferi completeaza un singur formular de constatare amiabila si pastreaza una dintre cele 2 foi autocopiative. Atat copia cat si originalul au aceeasi valoare juridica.

Constatarea amiabila se poate utiliza decat in momentul in care cei doi soferi sunt de acord sa utilizeze acest formular iar in urma accidentului nu au rezultat personae decedate sau vatamate corporal. Au fost implicate numai doua vehicule si nu au fost avariate si alte vehicule, cladiri sau bunuri.

Completarea formularului nu reprezinta o recunoastere a vinovatiei, aceasta va fi stabilita ulterior de catre companiile de asigurari. Compania de asigurari este obligata sa resolve cazul in baza formularului si nu te mai poate trimite la Politie.

Este indicat ca celalalt sofer implicat in accident sa va arate documentele de identificare (carte de identitate, talonul masinii, permisul de conducere si polita RCA). Astfel evitandu-se cazul in care datele de identificare sunt scrise gresit sau chiar sunt furnizate alte date intentionat.

In cazul in care ai pretentii de despagubire trebuie sa depui formularul la compania de asigurare a celuilalt sofer iar daca nu ai astfel de pretentii trebuie sa il depui la compania ta de asigurari. In oricare dintre cazuri trebuie sa va prezentati personal la asigurator unde veti depune formularul CA si completati o declaratie tipizata. Dupa aceasta asiguratorul va va elibera documentul de introducere in reparatie, va stabili vinovatia si va acorda despagubirea (dupa caz). Formularele trebuiesc predate catre compania de asigurari in maximum 24 de ore de la producerea accidentului.

Iti poti alege singur service-ul in care iti vei repara masina. Compania de asigurari nu iti poate impune un service, poate doar sa iti recomande unul, pentru a micsora timpul in care iti vei recupera masina dupa reparative, nemaifiind nevoie sa astepti ca asiguratorul sa faca plata catre service. Daca doresti ca reparatia masinii sa ti-o platesti singur, poti merge cu documentele ce fac dovada platii la asigurator pentru a-ti recupera banii.

Documentele care iti trebuiesc la asigurator:

  • formularul de constatare amiabila completat de ambii conducatori auto implicati in accident sau procesul verbal eliberat de Politie
  • permisul de conducere
  • actul de identitate
  • certificatul de inmatriculare a vehiculului
  • cartea de identitate a vehiculului
  • procura notariala de la proprietarul persoana fizica, in cazul in care vehiculul nu-ti apartine sau imputernicire de la proprietarul persoana juridica.

Cateva intrebari care va pot cadea la examenul oficial DRPCIV si care au legatura cu subiectul articolului de mai sus “Ce faci in caz de accident”:

Ce masuri ia conducatorul de autovehicul, angajat intr-un accident cu avarii usoare?
A. asteapta sosirea politistului din zona;
B. scoaterea autovehiculului in afara partii carosabile si anunta politia in termen de 24 de ore;
C. anunta politia, fara a schimba pozitia autovehiculului.

 

In cazul implicarii intr-un accident, puteti parasii locul acestuia fara incuviintarea politiei, daca a rezultat vatamarea integritatii corporale a unei persoane?
A. da, daca accidentul nu s-a produs din vina dvs.;
B. da, in cazul in care autoturismul dvs. nu a fost avariat;
C. nu.

 

Puteti schimba pozitia autovehiculului, daca acesta a fost implicat intr-un accident din care a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unor persoane?
A. da, cu incuviintarea politiei, care cerceteaza accidentul;
B. da, daca persoana vatamata se poate deplasa singura;
C. nu, pana la sosirea ambulantei.

13 Comentarii Lasă un comentariu


DORIN STOICU
DORIN STOICU 11.11.2020 07:19
Buna ziua,

Cum se defineste avaria unui autovehicul ?
O zgarietura sau o usoara urma pe caroserie ( care nu influenteaza cu nimic buna functionare a autovehicolului) se poate considera avarie ?
Daca Imi lovesc din greseala masina cu o scula in garaj se poate considera avarie ?

Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.12.2020 08:50

Nu am găsit o definiție in legislația care face referire la circulația rutieră. Însă, o avarie este considerata orice deteriorare însemnată la caroserie sau la oricare altă componentă a vehiculului. Daca iți zgârii puțin mașina cu o cheie sau cu orice altceva, nu s-ar numi avarie. Dara daca lovești mașina astfel încât aceasta sa fie vizibil deteriorată, se considera o avarie, chiar daca vehiculul este perfect funcțional.


DORIN STOICU
DORIN STOICU 02.12.2020 09:22
"deteriorare insemnata" este un joc de cuvinte fara temei legal. Pentru unul care tine mult la masina o portiera infundata este vazuta ca o avarie grava, iar pentru altul care are un jaf de masina nu are importanta.
Intrebarea mea deriva din urmatoarea situatie. Am lovit usor un biciclist ( fara discutie ,e vina mea) iar masina a avut o mica zgarietura pe capota. Biciclistul a plecat de la locul accidentului si nu am mai auzit de el ( din fericire pentru mine :) ) . Eu m-am dus la politie si am declarat ce s-a intamplat si m-am ales cu suspendarea permisului pt 60 zile.
Pentru neacordare de prioritate permisul se suspenda 60 zile daca e cu avarie , 30 zile daca nu e cu avarie.
Zgarietura mea a fost considerata avarie . Au avut dreptate ? Nici macar amenda nu mi-au dat.
Intre timp am dat examen pt redobandire, facut cerere , am deja permisul inapoi . Repet , nu contest ca am fost vinovat.

Cristinaa Maria
Cristinaa Maria 09.10.2020 16:12
Admis azi 25/26. Mulțumesc și continuati tot așa!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.10.2020 08:52

Cu placere, felicitari!Hutanu bogdan
Hutanu bogdan 19.05.2019 07:10
Buna ziua . Am o intrebare legata de un accident petrecut într-o zonă unde nu este deschisă circulației publice . Am fost lovit de o mașină în lateral stânga proiectanduma într-o lucrare ( accidentul a fost într-un cimitir) am anunțat poliția telefonic au zis sa ne prezentăm la sediu de accidente usoare doar daca nu ne intelegem amiabil..
Neam completat foaia de înțelegere amiabila doar ca cei de la asigurări au spus sa mergem la politie sa luam un raport din cauza ca a fost si a 3-a parte implicată... intrebarea este : riscam suspendarea permiselor din cauza ca nu neam prezentat la sediul poliției in termen de 24 de ore?

Simion Cristi
Simion Cristi 02.05.2019 14:22
Buna ziua Scoala Rutiera ce pot sa mai fac daca eu dau sala pe 04 luna asta?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 02.05.2019 15:12

Du-te la sala atunci cand ai facut toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte fiecare, repeta chestionarele la care ai mai putin de 25 de puncte si in caz ca nu ai facut inca mediul de invatare, ar fi bine sa il faci.Balan Marinela
Balan Marinela 12.09.2018 14:54
Este de folos scoala rutiera ,Am incercat si alte site -uri dar nu pot sa inteleg chestionarele , chiar dar le rezolv char daca nu ,nu au un subînțeles sa pot invata .sunt la inceput ,se poate i cata de pe scoala rutiera. VA MULTUMESC.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.09.2018 19:14

Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Florin ENACHE
Florin ENACHE 20.10.2017 02:06
Buna ziua scoala Rutiera.eu am examenul in 15 Decembrie asta inseamna ca.conducerea voi avea la anu 2018 in ianuarie?

Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.10.2017 19:54

Depinde cand te vor programa...andrei visan
andrei visan 12.07.2017 08:21
in cazul in care dupa un accident fara victime, cei doi conducatori au mers la politie si politia a a decis gresit vinovatia, ce se pate face pentru a remedia situatia?

Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓