Ce faci în caz de accident

Ce faci în caz de accident

Ce faci în caz de accident?

Voi, cei ce învățați de pe Școala Rutieră, la un moment dat veți deveni șoferi începători iar posibilitatea sa fiți implicați în accidente de circulație este destul de mare. Fie ele, accidente ușoare sau grave, este bine să știți următoarele lucruri înainte de a porni pentru prima data la drum.

Accident cu victime.

În cazul în care accidentul în care ați fost implicat a fost unul în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale sau a sănătății unei persoane, nu trebuie să modificați poziția vehiculului sau să ștergeți urmele accidentului până la sosirea echipajului de poliție, care va fi anunțat imediat prin apelarea numărului național unic pentru apeluri de urgență 112.


Nu părăsiți locul accidentului !

Părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției ori a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, precum și modificarea sau ștergerea urmelor accidentului de către conducătorul oricărui vehicul angajat intr-un astfel de accident de circulație constituie infracțiune și se pedepsește conform prevederilor legale (art.81 din O.U.G. nr. 195/2002) cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Accident fără victime.

 

În cazul în care accidental în care ați fost implicat s-a soldat doar cu pagube materiale trebuie sa scoateți imediat vehiculele în afara părții carosabile ori, daca starea vehiculelor nu permite acest lucru, sa le deplasați cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizându-le prezența.

După scoaterea vehiculelor în afara părții carosabile aveți două variante la care puteți apela.

Varianta 1:

Conducătorii vehiculelor implicate în accident trebuie să meargă împreună la secția de Poliție pe raza căreia a avut loc accidental în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

Odată ajunși la Poliție aceștia vor încheia un proces verbal, se va stabili vinovăția și se va elibera autorizația de reparație pentru vehicul. Șoferul găsit vinovat va da o copie a poliței sale RCA celuilalt șofer.

Varianta 2:

Se poate folosi constatarea amiabilă (CA), în care cei doi șoferi completează un singur formular de constatare amiabilă și păstrează una dintre cele 2 foi autocopiative. Atât copia cât și originalul au aceeași valoare juridică.

Constatarea amiabilă se poate utiliza decât în momentul în care cei doi șoferi sunt de acord să utilizeze acest formular iar în urma accidentului nu au rezultat persoane decedate sau vătămate corporal. Au fost implicate numai două vehicule și nu au fost avariate și alte vehicule, clădiri sau bunuri.

Completarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a vinovăției, aceasta va fi stabilită ulterior de către companiile de asigurări. Compania de asigurări este obligată sa rezolve cazul în baza formularului și nu te mai poate trimite la Poliție.

Este indicat ca celălalt șofer implicat în accident să vă arate documentele de identificare (carte de identitate, talonul mașinii, permisul de conducere și polița RCA). Astfel evitând-se cazul în care datele de identificare sunt scrise greșit sau chiar sunt furnizate alte date intenționat.

În cazul în care ai pretenții de despăgubire trebuie să depui formularul la compania de asigurare a celuilalt șofer iar dacă nu ai astfel de pretenții trebuie să îl depui la compania ta de asigurări. În oricare dintre cazuri trebuie să vă prezentați personal la asigurator unde veți depune formularul CA și completați o declarație tipizată. După aceasta asiguratorul vă va elibera documentul de introducere în reparație, va stabili vinovăția și va acorda despăgubirea (după caz). Formularele trebuie predate către compania de asigurări în maximum 24 de ore de la producerea accidentului.

Iți poți alege singur service-ul în care îți vei repara mașina. Compania de asigurări nu îți poate impune un service, poate doar să îți recomande unul, pentru a micșora timpul în care îți vei recupera mașina după reparative, nemaifiind nevoie să aștepți ca asiguratorul să facă plata către service. Dacă dorești ca reparația mașinii să ți-o plătești singur, poți merge cu documentele ce fac dovada plații la asigurator pentru a-ți recupera banii.

Documentele care îți trebuie la asigurator:

  • formularul de constatare amiabilă completat de ambii conducători auto implicați în accident sau procesul verbal eliberat de Poliție
  • permisul de conducere
  • actul de identitate
  • certificatul de înmatriculare a vehiculului
  • cartea de identitate a vehiculului
  • procura notarială de la proprietarul persoana fizică, în cazul în care vehiculul nu-ți aparține sau împuternicire de la proprietarul persoana juridică.

Câteva întrebări care vă pot cădea la examenul oficial DRPCIV și care au legătură cu subiectul articolului de mai sus “Ce faci în caz de accident”:

Ce masuri ia conducatorul de autovehicul, angajat intr-un accident cu avarii usoare?

A. asteapta sosirea politistului din zona;
B. scoaterea autovehiculului in afara partii carosabile si anunta politia in termen de 24 de ore;
C. anunta politia, fara a schimba pozitia autovehiculului.

Explicatia video DRPCIV aici !

 

In cazul implicarii intr-un accident, puteti parasii locul acestuia fara incuviintarea politiei, daca a rezultat vatamarea integritatii corporale a unei persoane?

A. da, daca accidentul nu s-a produs din vina dvs.;
B. da, in cazul in care autoturismul dvs. nu a fost avariat;
C. nu.

Explicatia video DRPCIV aici !

 

Puteti schimba pozitia autovehiculului, daca acesta a fost implicat intr-un accident din care a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unor persoane?

A. da, cu incuviintarea politiei, care cerceteaza accidentul;
B. da, daca persoana vatamata se poate deplasa singura;
C. nu, pana la sosirea ambulantei.

Explicatia video DRPCIV aici !

 

 

13 Comentarii Lasă un comentariu


DORIN STOICU
DORIN STOICU 11.11.2020 07:19
Buna ziua,

Cum se defineste avaria unui autovehicul ?
O zgarietura sau o usoara urma pe caroserie ( care nu influenteaza cu nimic buna functionare a autovehicolului) se poate considera avarie ?
Daca Imi lovesc din greseala masina cu o scula in garaj se poate considera avarie ?

Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.12.2020 08:50

Nu am găsit o definiție in legislația care face referire la circulația rutieră. Însă, o avarie este considerata orice deteriorare însemnată la caroserie sau la oricare altă componentă a vehiculului. Daca iți zgârii puțin mașina cu o cheie sau cu orice altceva, nu s-ar numi avarie. Dara daca lovești mașina astfel încât aceasta sa fie vizibil deteriorată, se considera o avarie, chiar daca vehiculul este perfect funcțional.


DORIN STOICU
DORIN STOICU 02.12.2020 09:22
"deteriorare insemnata" este un joc de cuvinte fara temei legal. Pentru unul care tine mult la masina o portiera infundata este vazuta ca o avarie grava, iar pentru altul care are un jaf de masina nu are importanta.
Intrebarea mea deriva din urmatoarea situatie. Am lovit usor un biciclist ( fara discutie ,e vina mea) iar masina a avut o mica zgarietura pe capota. Biciclistul a plecat de la locul accidentului si nu am mai auzit de el ( din fericire pentru mine :) ) . Eu m-am dus la politie si am declarat ce s-a intamplat si m-am ales cu suspendarea permisului pt 60 zile.
Pentru neacordare de prioritate permisul se suspenda 60 zile daca e cu avarie , 30 zile daca nu e cu avarie.
Zgarietura mea a fost considerata avarie . Au avut dreptate ? Nici macar amenda nu mi-au dat.
Intre timp am dat examen pt redobandire, facut cerere , am deja permisul inapoi . Repet , nu contest ca am fost vinovat.

Cristinaa Maria
Cristinaa Maria 09.10.2020 16:12
Admis azi 25/26. Mulțumesc și continuati tot așa!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.10.2020 08:52

Cu placere, felicitari!Hutanu bogdan
Hutanu bogdan 19.05.2019 07:10
Buna ziua . Am o intrebare legata de un accident petrecut într-o zonă unde nu este deschisă circulației publice . Am fost lovit de o mașină în lateral stânga proiectanduma într-o lucrare ( accidentul a fost într-un cimitir) am anunțat poliția telefonic au zis sa ne prezentăm la sediu de accidente usoare doar daca nu ne intelegem amiabil..
Neam completat foaia de înțelegere amiabila doar ca cei de la asigurări au spus sa mergem la politie sa luam un raport din cauza ca a fost si a 3-a parte implicată... intrebarea este : riscam suspendarea permiselor din cauza ca nu neam prezentat la sediul poliției in termen de 24 de ore?

Simion Cristi
Simion Cristi 02.05.2019 14:22
Buna ziua Scoala Rutiera ce pot sa mai fac daca eu dau sala pe 04 luna asta?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 02.05.2019 15:12

Du-te la sala atunci cand ai facut toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte fiecare, repeta chestionarele la care ai mai putin de 25 de puncte si in caz ca nu ai facut inca mediul de invatare, ar fi bine sa il faci.Balan Marinela
Balan Marinela 12.09.2018 14:54
Este de folos scoala rutiera ,Am incercat si alte site -uri dar nu pot sa inteleg chestionarele , chiar dar le rezolv char daca nu ,nu au un subînțeles sa pot invata .sunt la inceput ,se poate i cata de pe scoala rutiera. VA MULTUMESC.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.09.2018 19:14

Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Florin ENACHE
Florin ENACHE 20.10.2017 02:06
Buna ziua scoala Rutiera.eu am examenul in 15 Decembrie asta inseamna ca.conducerea voi avea la anu 2018 in ianuarie?

Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.10.2017 19:54

Depinde cand te vor programa...andrei visan
andrei visan 12.07.2017 08:21
in cazul in care dupa un accident fara victime, cei doi conducatori au mers la politie si politia a a decis gresit vinovatia, ce se pate face pentru a remedia situatia?

Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓