Condusul pe timp de ceață

Condusul pe timp de ceață

Condusul pe timp de ceață.

Ceața reduce dramatic vizibilitatea, de aceea conducătorii auto trebuie să reducă viteza semnificativ și să sporească atenția. Este dificil să conduci pe timp de ceață densă, mai ales pe timp de noapte. Așa că dacă ești începător, evită să conduci pe distanțe lungi în condiții de ceață densă.

Cel mai important lucru. Aprinde lumina de ceață din spatele autovehiculului, aceasta este o lumină puternică de culoare roșie și are rolul de a face autovehiculul vizibil de la o distanță mai mare atunci când este ceață. Dacă mașina este dotată cu proiectoare speciale pentru ceață, aprinde-le și pe acestea, îți vor oferi o vizibilitate mai bună, în special noaptea.

Ceața poate veni în valuri. Aceasta poate trece foarte rapid de la o densitate la care vizibilitatea este de până la 100 de metri la o densitatea la care nu poți vedea la 10 metri în față, în interval foarte scurt. Așa că sporește atenția, mai ales noaptea.

Niciodată să nu folosești faza de drum (faza lungă) acesta nu va face altceva decât să înrăutățească situația, deoarece lumina lovește direct în ceață formând un “zid de lumină”, vizibilitatea fiind mult mai scăzută. De aceea multe autovehicule sunt dotate cu proiectoare speciale pentru ceață, acestea sunt montate astfel încât să lumineze doar în jos, oferind o bună vizibilitate, neiluminând ceața ci doar carosabilul. Dacă mașina nu este dotată cu proiectoare speciale pentru ceață, încercați să direcționați lumina farurilor în jos, către carosabil, nu va face minuni dar vă va ajuta cât de cât.

Circulă încet si prudent. Principala cauză a accidentelor constă în neadaptarea vitezei la condițiile de drum. Așa că adaptează viteza de deplasare la condițiile de drum existente, această viteză nu trebuie să fie mai mare de 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afara localităților pe timp de ceață densă. Se recomandă să păstrezi o distanță aproximativ egală față de bordura/acostament din partea dreaptă și de marcajul de separare a sensurilor/benzilor de circulație din partea stângă.

Folosește luminile de avarie dacă este nevoie, pentru a te face cât mai vizibil de către ceilalți participanți la trafic, atunci când vizibilitatea este foarte scăzută. De regulă, luminile de avarie se folosesc în trei situații:

  • 1. Când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
  • 2. Când autovehiculul este remorcat;
  • 3. Când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Dintre cele trei variante enumerate mai sus, situația expusă pe timp de ceață prin aprinderea luminilor de avarie se regăsește la punctul 3.

Păstrează distanța fata de mașina din fața ta, astfel vei putea să eviți din timp eventualele situații neprevăzute. Această distanță de siguranța ar trebui să îți ofere timpul necesar să oprești. Se recomandă ca această distanță să fie dublă față de distanța necesară pentru oprire. De exemplu dacă pentru oprirea completă a autovehiculului ai nevoie de 50 de metri, distanța față de vehiculul din față trebuie să fie de cel puțin 100 de metri.

Să nu oprești sau să staționezi pe partea carosabilă. În caz de vrei să oprești, caută o benzinărie sau o stradă laterală sau un alt loc sigur unde să poți opri în condiții de siguranță, altfel mașina ta va deveni un obstacol aproape invizibil și foarte periculos, atât pentru tine cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Codul rutier prevede:

1. Pe timp de ceață densă ai obligația să folosești luminile de întâlnire și pe cele de ceață, indiferent că circuli pe timp de zi sau de noapte.

2. Când vizibilitatea este redusă sub 100 de metri, în condiții de ceață, ai obligația să circuli cu o viteză care să nu depășească 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afara localităților. De asemenea viteza de deplasare trebuie adaptată la condițiile de drum, condițiile de drum pot impune o limită de viteză chiar și de 10-20 km/h.

3. Se interzice folosirea luminilor de ceață în alte condiții decât pe timp de ceață.

Câteva întrebări care va pot cădea la examenul oficial DRPCIV și care au legătură cu subiectul articolului de mai sus “condusul pe timp de ceață”:

Cu ce viteza veti circula in conditii de ceata, ploi torentiale, ninsori abundente, daca vizibilitatea este redusa sub 100 m?

A. maxim 50 km/h în localitati sau 60 km/h in afara localitatilor;
B. reduceti viteza pana la limita evitarii oricarui pericol;
C. maxim 30 km/h în localitati sau 50 km/h in afara localitatilor.

Explicatia video DRPCIV aici !

 

Este permisa folosirea luminilor de ceata noaptea, daca cerul este senin?

A. Regulamentul nu precizeaza;
B. da;
C. nu.

Explicatia video DRPCIV aici !

 

 

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.